10 dingen die je als loper weten moet

© Thinkstock

Lopen is ook in België een populaire sport. Toch bestaan er veel fabeltjes en hardnekkige misverstanden over.

Lopen is ook in België een populaire sport. Toch bestaan er veel fabeltjes en hardnekkige misverstanden over. Daarom schreef de Duitse arts en maratonloper Matthias Marquardt het boek ’77 Dinge, die ein Läufer wissen muss’. Een overzicht van de tien belangrijkste dingen die je als loper weten moet.

1. Lopen beschadigt de gewrichten niet

Critici van de loopsport beweren dat het belasten van de benen, zeker wanneer je over asfalt rent, wel slecht moet zijn voor de gewrichten. Niets is minder waar: de gewrichten hebben voedingsstoffen nodig en om die beter op te kunnen nemen is een regelmatige belasting van de gewrichten juist goed.

2. Als voorbereiding op het lopen van een marathon is het niet nodig om 35 kilometer af te leggen

Natuurlijk vereist het lopen van een marathon de nodige training vooraf, maar anders dan vaak beweerd wordt is het niet nodig om vooraf minstens 35 kilometer gelopen te hebben. Een afstand van 25 tot 30 kilometer is ruim voldoende. Het is wel goed om tussendoor over kortere afstanden flink te versnellen.

3. Loopschoenen beschermen niet tegen blessures

Het sportmateriaal is de afgelopen dertig jaar enorm verbeterd en uitgebreid, maar het aantal blessures daalde niet navenant. Met de juiste loopschoenen kan je blessures dan ook niet voorkomen, wel door de juiste kracht- en techniektraining.

4. Een Runners High bestaat niet

Een roes na het lopen bestaat niet. Wel is het zo dat er meer endorfines vrijkomen, maar niet genoeg om een roes te veroorzaken.

5. Regeneratie hoort bij het trainen

Spierpijn is het gevolg van kleine beschadigingen van het spierweefsel. Het is dan ook niet goed, zoals vaak gezegd wordt, spierpijn te bestrijden door het als het ware weg te trainen want dat kan de beschadigingen juist verergeren. Gun je spieren gewoon een dag of twee pauze.

6. De vetstofwisseling wordt ook bij snel lopen getraind

Het is een hardnekkig misverstand: alleen wanneer je langzaam loopt verbrand je vet. Wanneer je sneller loopt zou je enkel koolhydraten verbranden. Vergeten wordt daarbij dat de vetstofwisseling niet uitgeschakeld wordt zodra je sneller gaat lopen. Procentueel gezien neemt de vetverbranding weliswaar af, maar in absolute zin niet.

7. De trainingspols kan niet berekend worden

Vaak wordt bij mannen de formule 220 min de leeftijd is de maximale hartslag en bij vrouwen 226 min de leeftijd als maatstaf genomen. Deze formule is niet fout, maar is slechts een algemene regel. Je persoonlijke maximale hartslag kan veel hoger of lager liggen. Ga bij het trainen dus niet blind op deze vuistregel af. Wil je het zeker weten, dan kan je je persoonlijke trainingspols laten meten.

8. Trainingsschema’s op het internet zijn vaak gevaarlijk

Internet is een geëigende plaats om te zoeken naar trainingsschema’s. Ze zijn gratis en gemakkelijk te vinden. Maar er zijn twee redenen waarom je voorzichtig moet zijn. In de eerste plaats weet je niet wie het schema gemaakt heeft. Vaak zullen het geen deskundigen zijn en kan je flinke blessures oplopen door de verkeerde krachtoefeningen te doen. In de tweede plaats is een trainingsschema enkel goed wanneer het persoonlijk voor jou gemaakt is.

9. Neem liever een pauze dan met een verkoudheid te gaan rennen

Vaak wordt gezegd dat het goed is om een verkoudheid of andere ziekte weg te trainen of uit te zweten. Met een pilletje merk je nog maar weinig van de klachten. Maar juist dat kan gevaarlijk zijn. Pilletjes uit de apotheek nemen de pijn weliswaar weg, maar niet de oorzaak. Daardoor belast je je lichaam te zwaar en maak je de ziekte alleen maar erger. In het slechtste geval kan het zelfs leiden tot een aantasting van de hartkleppen door een bacterie of virus. Ga ook nooit rennen wanneer je antibiotica neemt. Als je lichaam medicijnen nodig heeft om een bacterie het hoofd te bieden, moet je je lichaam niet nog eens extra gaan belasten.

10. Het tempo verlagen helpt tegen steken in de zij

Wetenschappers weten nog altijd niet waardoor je tijdens het rennen vaak pijn in je zij krijgt. Wel staat vast dat deze klachten vrijwel altijd optreden wanneer het tempo te hoog ligt. Loop daarom gewoon eventjes iets langzamer of wandel desnoods een stukje. Daarna kan je weer verder lopen in een iets lager tempo dan daarvoor. (Zehn.de/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content