Wat als… Kate Middleton 500 jaar geleden moest bevallen

De zwangerschap en bevalling van Kate Middleton zouden er heel anders uitzien als ze in de zestiende eeuw had geleefd. The Telegraph legt ons haarfijn uit hoe dankbaar Kate mag zijn in de privacy van haar eigen verloskamer met airco.

Kate Middleton is met weeën naar het St. Mary-ziekenhuis gebracht om te bevallen van haar eerste kind. Hoewel baren ons nooit een pretje lijkt, mag Kate Middleton zich gelukkig prijzen dat we ondertussen in 2013 leven. Zo’n 500 jaar geleden had haar bevalling er immers als volgt uitgezien:

In een donkere, bloedhete kamer…
Zwangere vrouwen die lid waren van de koninklijke familie moesten de laatste maand van hun zwangerschap in een donkere ruimte doorbrengen omdat men toen nog geloofde dat dit zou resulteren in een mannelijke troonopvolger.

In de 15e eeuw legde Margaret Beaufort, de moeder van Henry VII een hele resem regels op die moesten gevolgd worden een maand voor haar bevalling. Zo mocht ze enkel nog bediend worden door vrouwen en mocht er geen natuurlijk licht haar kamers binnenstromen. De ramen werden toegenageld en zelfs de sleutelgaten werden dichtgestopt. Het haardvuur moest branden om toch voor een beetje licht te zorgen, zelfs al vond de bevalling plaats tijdens een bloedhete zomerdag.

Beauforts regels werden eeuwenlang gevolgd. Eeuwen. Lang.

… met heel veel toeschouwers… Een koninklijke geboorte is nooit echt een private aangelegenheid, maar Mary van Modena, de vrouw van King James II had toch heel wat pottenkijkers te verduren tijdens haar bevalling in 1688. Het ging namelijk de ronde dat Mary niet goed voor haar vrucht had gezorgd, een miskraam had gehad en het publiek nu voor de gek hield met een valse buik, om vervolgens in het ziekenhuis een vondeling te adopteren.

Om deze geruchten een halt toe te roepen waren maar liefst zeventig van de meest prominente figuren van het land aanwezig bij de bevalling. Zeventig aanwezigen vond men naderhand ook wat overdreven, maar dat de bevalling bijgewoond zou worden door enkele belangrijke leden buiten de koninklijke familie leek geen slecht idee. De aartsbisschop van Canterbury, de bisschop van Londen en de minister van Binnenlandse Zaken waren voortaan aanwezig bij de geboorte.

Hoewel de aanwezigheid van geestelijken steeds minder relevant werd bleef de minister van Binnenlandse Zaken nog lange tijd present tekenen aan het kraambed. Prinses Alexandra was de laatste koninklijke baby die geboren werd in het bijzijn van een minister, in 1936.


.. maar toch zonder echtgenoot. Ironisch genoeg hoefde de vader van de baby dan weer niet per sé de bevalling bijwonen. Prince Charles stond naast Diana en vermoedelijk zal William ook Kate’s hand vasthouden, maar Charles zelf werd geboren (1948) terwijl zijn vader een partijtje squash aan het spelen was. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content