Prins William en Kate dienen klacht in tegen Frans tijdschrift

© Reuters

Het Britse prinsenpaar dient een klacht in tegen ‘Closer’ voor de topless-foto’s van Kate. Ze eisen een schadevergoeding en willen het tijdschrift uit de rekken zien verdwijnen.

In Frankrijk hebben Prins William en Kate Middleton een officiële klacht ingediend tegen het Franse tijdschrift ‘Closer’, dat als eerste de topless-foto’s van prinses Kate Middleton publiceerde. Het blad wordt aangeklaagd voor de publicatie van de foto’s van Kate en de klacht behelst schending van de privacy. Het koppel eist een schadevergoeding en wil dat het magazine uit de rekken verdwijnt.
Ondertussen is de hele wereld op de hoogte van het bestaan van naaktfoto’s van prinses Kate Middleton. Het Franse tijdschrift ‘Closer’ publiceerde als eerste de foto’s van een topless-Kate, waarna de publicatie van de foto’s in een tijdschrift in Italië al snel volgde. Roddelboelkjes smullen van royals die hun boekje te buiten gaan. Maar het Britse Hof zit behoorlijk verveeld met de publicatie van deze foto’s. Het is het tweede ‘naaktincident’ aan het Britse Hof in korte tijd. Eerst waren er de naaktfoto’s van Prins Harry op een feestje in Las Vegas en nu is het de beurt aan Kate Middleton om geconfronteerd te worden met privébeelden in een tijdschrift. Er heerst woede bij de Koninklijke familie voor de publicatie van deze foto’s van Kate, want hoe durft de Franse en later Italiaanse pers deze foto’s te publiceren? Ook prins William en Kate zelf zijn ‘boos en verbijsterd’ over de foto’s die gemaakt werden door paparazzi tijdens hun vakantie in Frankrijk.

Britse media kiest kant van William en Kate

In deze strijd om het wel of niet publiceren van zulke privéfoto’s van Kate Middleton, staat de Britse pers dit keer aan de kant van het Britse Hof. Volgens de BBC zijn de foto’s vorige week aangeboden aan de Britse kranten, maar die weigerden om de foto’s te publiceren. De Britse pers zit er nochtans niet om verlegen om in het privéleven van de Britse royals te duiken, maar in deze zaak kiest de media resoluut de kant van William & Kate. Zij stellen zich de vraag of de (buitenlandse) pers zo maar mogen duiken in het privéleven van hun William & Kate en kanten zich tegen de publicatie van de (pikante) vakantiekiekjes. Zou de Britse pers een les getrokken hebben uit het ‘News of the World’ afluister-schandaal?

Met prinses Diana in het achterhoofd

De Britse pers kiest in deze zaak duidelijk de kant van het koninklijke koppel. Ze proberen zichzelf ten opzicht van prins William in een positief daglicht te stellen, want de relatie tussen William en de pers is op zijn minst gezegd ‘moeilijk’. Prins William legt nog een groot deel van de schuld van de dood van zijn moeder, prinses Diana, bij de paparazzi die haar achtervolgden in Parijs. Hij wil ‘zijn Kate’ deze heisa besparen, omdat hij weet wat het effect kan zijn van opdringerige paparazzi die steeds op zoek zijn naar verhalen en beelden uit het privéleven van de familie. Hij wil Kate beschermen.

Brits Hof wil krachtig signaal geven

Het is de eerste keer dat er naaktfoto’s van prinses Kate Middleton opduiken en de Britse koninklijke familie wil meteen paal en perk stellen aan heel dit verhaal en de publicatie van de foto’s. Door juridische stappen te ondernemen wordt een duidelijk signaal gegeven aan de pers: fotografen moeten zo veel mogelijk uit het privéleven van de royals blijven en anders volgen er onvermijdelijk sancties. Het privéleven van de royals moet gerespecteerd worden. Ten slotte zijn het ook maar (gewone) mensen.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content