Model Rebecca Pearson: “Ons pensioenplan bestaat niet uit ‘een rijke zakenman trouwen'”

© Rebecca Pearson

In een opiniestuk in The Telegraph reageert model Rebecca Pearson op de uitspraak van Roddie Campbell, die de opleiding van zijn twee modellendochters geldverspilling vindt.

“Dochter nummer twee is dochter nummer één in de voetsporen getreden als model. Ik snap niet waarom ik ooit zoveel tijd en geld in hun onderwijs heb gestoken”, zo fulmineerde Roddie Campbell nadat zijn jongste dochter Olympia haar oudere zus Edie vergezeld in het modellenbestaan. Een uitspraak die kwaad bloed zette bij heel wat modellen, onder meer bij Rebecca Pearson, die haar zegje doet in de opinierubriek van de Britse krant The Telegraph.

Louter voor leeghoofden

Het 29-jarige model die al een rijke carrière gevuld met covershoots en campagnes achter de rug heeft, snapt niet hoe mensen kunnen denken dat een opleiding slechts bijzaak is in haar beroepscategorie. “Deze misvatting voedt de misogyne gedachtengang dat de modellenwereld druk bezaaid is met leeghoofden die geen enkele hersencel moeten gebruiken om hun job te kunnen uitoefenen”, aldus Pearson, die schrijft dat modellen vandaag de dag hun opleiding meer dan ooit zullen nodig hebben.

We moeten heel zelfstandig leren zijn, onze grenzen stellen én kunnen argumenteren waarom die grenzen voor ons gelden – dat vergt moed en intellect.

“Mensen zien enkel het eindresultaat: de mooie foto in de boekjes, maar ze beseffen niet wat voor werk daarin kruipt. Allereerst moeten we meteen snappen welke richting de fotograaf uitwil, die vaak gebruik maakt van verschillende historische en culturele referenties. Bovendien is het ook belangrijk dat we op de set stevig in onze schoenen staan, onze grenzen leren trekken en argumenteren waarom die grenzen voor ons daar liggen. Dat vergt moed en intellect.”

Model Rebecca Pearson:
© Edie Campbell voor YSL

Pearson hamert ook op het feit dat modellen het vaak helemaal alleen in een vreemde stad moeten zien te redden en hun eigen financiën in de hand hebben, en dat overlevingsinstinct en zelfvertrouwen noodzakelijk zijn daarvoor. “Door zijn dochters te laten genieten van kwalitatief onderwijs en andere privileges heeft Campbell Edie en Olympia net heel veel voorsprong gegeven in het modellenbestaan. Het zullen zelfzekere, intelligente jonge vrouwen zijn wiens Franse lessen bovendien zeer goed van pas zullen komen om van casting naar casting te hollen in Parijs.”

Waarschijnlijk had Roddie Campbell zijn dochters liever laten borduren, koken en pianospelen als hij op voorhand had geweten dat ze ‘maar’ model zouden worden, al moet hij om het geld niet zeuren. Edie kan met haar Tom Ford campagne alleen al haar volledige opleiding terugbetalen.

Modellen overleven niet op looks alleen, zo schrijft Pearson, “en net daarom zijn de opmerkingen van Roddie Campbell zo schadelijk. Ze reduceren modellen tot objecten die niet in staat zijn om voor zichzelf te denken – of dat in ieder geval niet moeten doen. Waarschijnlijk had hij zijn dochters liever laten borduren, koken en pianospelen als hij op voorhand had geweten dat ze ‘maar’ model zouden worden, al moet hij om het geld niet zeuren. Edie kan hem met haar Tom Ford campagne alleen al die 250 000 Britse pond die haar opleiding heeft gekost terugbetalen”, haalt ze uit.

Pearson benadrukt nogmaals hoe competitief de modellenindustrie is, zeker nu steeds meer bloggers en it-girls de covers en campagnes sieren. “We moeten van onszelf een merk maken en misschien ook denken aan diversifiëren, zoals Elle McPherson met haar lingerie en Miranda Kerr en haar verzorgingslijn.”

Niet voor eeuwig model

De belangrijkste reden waarom modellen echter moeten kunnen terugvallen op hun opleiding ligt volgens Pearson voor de hand: “We beseffen heel goed dat we deze job niet voor eeuwig kunnen uitvoeren en daarom moeten we het onderste uit de kan halen om deze modellenjaren zo succesvol mogelijk te maken. Dat betekent onderhandelen, geloven in je idealen én in je eigen waarde. En geloof het of niet, maar het pensioenplan van een model bestaat niet uit “een rijke zakenman trouwen”.

Geloof het of niet, maar het pensioenplan van een model bestaat niet uit “een rijke zakenman trouwen”

In haar column haalt Pearson verschillende collega’s aan die hun diploma’s van Cambridge gebruiken om zich in te zetten voor mensenrechten, die na hun modellencarrière advocaat zijn geworden of een bedrijf hebben opgericht. Zelf is Pearson de journalistieke weg ingeslagen en pent ze regelmatig bijdragen voor The Telegraph en het feministische platform The Vagenda. Op haar eigen blog Modeltypeface staat ze jonge modellen bij met advies om te overleven in de woelige industrie.

Daar schrijft ze ook hoe belangrijk een opleiding is, en raadt ze iedereen aan om hun studies toch af te maken. “Laat je geen schuldgevoel aanpraten. Het is moeilijk om nee te zeggen tegen een campagne die je volledige schooljaar kan financieren omdat je moet studeren voor een examen, maar weet langs de andere kant dat merken en opdrachtgevers als ze je echt waarderen wel zullen proberen werken rond jouw verplichtingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content