Hoe Máxima de toekomst van Nederlandse mode in handen houdt

© BELGAIMAGE

Koningin Máxima is het ideale visitekaartje voor de talentvolle Nederlandse modeontwerpers, die stiekem of openlijk blijven hopen op koninklijke klandizie, schrijft het blad Royals Extra, dat in haar recentste editie het modegevoel van de Nederlandse vorstin onder de loep neemt.

Koninginnen, prinsessen kunnen sprookjes waarmaken voor modelabels. Wanneer een royal gespot wordt in een creatie is het bijna zeker dat het kledingstuk van de rekken zal vliegen. Zo deed Kate Middleton de verkoop van ontwerpers als Jenny Packham en Emilia Wickstead aanzienlijk toenemen en wist Koningin Mathilde zelfs de aandacht van de Amerikaanse pers te trekken met haar gele mohair mantel van Veronique Branquinho.

Ook de Nederlandse vorstin Máxima kan de bloeiende Nederlandse mode-industrie een flink duwtje in de rug geven, al is het een kans die de in Argentinië geboren Máxima niet altijd benut, schrijft het magazine Royals Extra, dat deze maand uitpakt met een grote modespecial rond de Nederlandse koningin.

Op 31 maart 2001 maakte Nederland kennis met de Argentijnse Máxima Zorreguieta, gekleed in een rode japon van ontwerper Joseph Ting uit New York. De keurige creatie was beslist geen voorbode van Máxima’s stijl, die gerust afwisselend en gewaagd genoemd kan worden. Inmiddels weten we dat grote sieraden, opvallende kleuren en bijzondere stoffen zeker aan de modieuze koningin besteed zijn. Met haar eigenzinnige stijl weet Máxima regelmatig de media te halen, die lovend schrijven over ‘Modekoningin Máxima’.

Máxima in creatie van Natan
Máxima in creatie van Natan© BELGA

Er zijn echter niet alleen maar loftuitingen voor Máxima’s kledingstijl. Tot teleurstelling vanvelen gaat de koningin voor haar kleding vaak over de grens. Het Belgische modehuis Natan van Edouard Vermeulen heeft bijvoorbeeld een groot aandeel in de garderobe van Máxima en ook creaties van diverse Italiaanse, Argentijnse en Amerikaanse modeontwerpers krijgen een pertinente plaats in haar kleerkast, terwijl de Nederlandse ontwerpers nog vaak in de kou blijven staan.

Natuurlijk kiest de stijlvolle blondine ook af en toe voor een ‘oranje’ label. Zo is er de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau die tijdens Mode Biënnale van 2009 in Arnhem de prinses in een jasje dat gemaakt was van oude, gebruikte postzakken hees. Na de succesvolle kennismaking in 2009 bleef Máxima klant bij Taminiau, die tot op vandaag vaak wordt genoemd als haar favoriete couturier.

Máxima tijdens inauguratie in jurk van Jan Taminiau
Máxima tijdens inauguratie in jurk van Jan Taminiau© BELGA

In februari 2013 kreeg hij zelfs de opdracht om haar inhuldigingsjurk te ontwerpen en de prachtige koningsblauwe japon met kant ging de wereld rond en Taminiau gaf zelf toe dat de koningin zijn verkoopscijfers flink beïvloed heeft. Ook tijdens een recent bezoek aan het Oranje Fonds droeg de koningin een grijze japon van LaDress, en de creaties van Spijkers en Spijkers sijpelen stilaan ook door in haar kleerkast.

Is Máxima zich bewust van haar unieke positie en zal ze zich ernaar buigen, of zal ze lekker haar eigen ding blijven doen?

Lees het volledige moderapport van Máxima in Royals Extra, verschijningsdatum 19 maart.

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content