Gelukkige verjaardag Tom Ford

© Reuters

Tom Ford, die geboren werd in 1961 in Austin (Texas), wordt vandaag 52. De creatieve duizendpoot en eeuwige jongeling is niet alleen modeontwerper, maar ook regisseur, gewiekste zakenman en voltijds papa. We sommen even zijn verwezenlijkingen voor u op.

Tom Ford, die geboren werd in 1961 in Austin (Texas), wordt vandaag 52. De creatieve duizendpoot en eeuwige jongeling is niet alleen modeontwerper, maar ook regisseur, gewiekste zakenman en voltijds papa. We sommen even zijn verwezenlijkingen voor u op.
Modeontwerper
Ford studeerde binnenhuisarchitectuur aan Parsons The New School For Design in New York. Zijn interesse in mode werd gewekt toen hij stage liep bij de persdienst van Chloé in Parijs. Zijn laatste jaar volgde hij de modeopleiding, maar studeerde af in architectuur. Dit hield hij verborgen toen hij ging solliciteren in de modewereld. Hij belde Cathy Hardwick iedere dag op, tot ze toegaf en hem op sollicitatiegesprek liet komen. Hij overtuigde haar om hem de job van ontwerp-assistent te geven. Zo zie je maar dat je een flinke portie lef en wilskracht nodig hebt om er te komen in de modewereld.

Hierna ging de bal aan het rollen. De ontwerper werd creatief directeur bij Gucci en transformeerde het merk spectaculair. In 2005 was het tijd voor zijn eigen label, samen met zakenpartner Domenico De Sole. Cosmetica, een brillenlijn, accessoires, schoenen en een mannenlijn volgden al snel. In 2011 lanceerde hij zijn langverwachte vrouwencollectie.

Keetschopper Ford gaat nooit controverse uit de weg. Zo gebruikte hij in het verleden al pornosterren, naakte modellen en schaamhaar met het Gucci-logo in zijn campagnes. Zelf is hij ook grote fan van naakt rondlopen. “Ik doe alles naakt”, is dan ook een van zijn bekende uitspraken. Naast een perfectionist is Ford het schoolvoorbeeld van “sex sells”. Een combinatie die hem tot nu toe nog geen windeieren gelegd heeft.

Regisseur In 2009 debuteerde Ford als regisseur met de film A Single Man. De film, met in de hoofdrollen Colin Firth en Julianne Moore, werd goed onthaald en genomineerd voor een Oscar. A Single Man baseerde zich op de gelijknamige roman van Christopher Isherwood, maar het scenario werd geschreven door Ford zelf. Hij nam ook de productie op zich. In een radio-interview over zijn filmdebuut zei Ford dat mode spannend is omdat het continu verandert, maar daarom ook net een vergankelijke kunstvorm. “Film, daarentegen, is voor altijd. Op een bepaalde manier is film daarop het ultieme ontwerpproject”, vulde hij aan.

Papa
Ford en zijn partner, de journalist Richard Buckley, zijn al samen sinds 1986. Het koppel is dol op honden en dan vooral fox terriërs. Twee van hun trouwe viervoeters, Angus en India, kregen zelfs een rolletje in Fords film A Single Man. Ford en Buckley zijn niet alleen dierenvrienden, het koppel had ook een kinderwens. In september 2012 mochten ze hun zoon Alexander John Buckley Ford verwelkomen. Aan Vogue vertelde Ford dat hij alles voor zijn zoon over heeft. Geen leger nannies dus ten huize Buckley Ford. De ontwerper ververst zelf pampers en spendeert heel wat quality time met zijn zoontje. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content