Dit is de eerste vrouw die verschijnt in een zoekopdracht naar 'CEO' op Google Images

13/04/15 om 17:07 - Bijgewerkt op 14/04/15 om 09:25

Wanneer je in Google Image 'CEO' intypt, is Barbie de eerste vrouw die je tegenkomt. En om haar te vinden, moet je zelfs al flink naar beneden scrollen. Dat heeft een recente studie van The University of Washington aan het licht gebracht.

Dit is de eerste vrouw die verschijnt in een zoekopdracht naar 'CEO' op Google Images

© The Onion

Ironisch extraatje: het is niet eens de echte Barbie. De foto hoorde bij een artikel van het (ironische) Amerikaanse magazine The Onion uit 2005 dat vermeldde dat "vrouwen geen ondernemingen leiden," maar dat ze "achter de schermen werken om de visie van een man aan het licht te brengen." (Voor de liefhebbers: het artikel bevat ook quotes als "Wat ga je zeggen als je dochter huilend thuiskomt omdat ze wéér werd gepasseerd voor een promotie? Het zou gemakkelijker zijn als ze opgevoed zou zijn met poppen als Glazen Plafond American Girl, Service Sector Bratz of Maria de dienstmeid.")

In het totaal resulteerde de zoekopdracht op 'CEO' in slechts 11 % vrouwen. Toch zijn 27 % van de CEO's in de Verenigde Staten vrouw. Aan de andere kant leverde de zoekopdracht 'telemarketeer' 64 % vrouwen op, terwijl mannen en vrouwen in die sector gelijk verdeeld zijn.

Onze partners