Van woonschuur tot vakantiehuis

22/05/13 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

In het hartje van de Ardennen, knapte Anders Asarby een oude boerderij op, eigenhandig en met veel ecologisch vernuft. Nu is het een gezellig vakantieverblijf.

"Wie hier 's morgens de ogen opent en op het terras ontbijt, turend over het golvende landschap, met als gezelschap enkele grazende koeien, beseft pas hoe heerlijk langzaam een vakantie zijn kan", zegt Anders Asarby. Als fervent moutainbiker ontdekte hij de streek een paar jaar geleden. Dit pand ligt immers op een steenworp van Houffalize, het paradijs van de mountainbikers. "Maar toch was dit niet de reden waarom ik hier uiteindelijk een pand kocht", legt hij uit.

Hij komt uit Zweden, maar woont al vele jaren in ons land. "Ik droomde ervan om ooit in Zweden zo'n woning te bouwen van hout en natuursteen, de bouwmaterialen van dat land. Maar Zweden ligt ver en de Ardennen dichtbij. En in de Ardennen botste ik dan per toeval op deze oude boerderij, die eigenlijk bijna Zweeds is qua concept en uitstraling. Dus was de keuze snel gemaakt en gooide ik me met veel enthousiasme op de renovatie van dit pand."

Anders Asarby is ingenieur van vorming, werkte enkele jaren in de reclamesector en is tuk op architectuur en vormgeving. Maar niet op een theoretische manier. "Ik werk dolgraag zelf met mijn handen, dat is leerrijk, heerlijk, verrijkend én rustgevend", zegt de enthousiaste Zweedse Belg.

Hooischuur

Asarby heeft zich vooral geconcentreerd op de renovatie van de hooischuur van de voormalige boerderij. "Ik was natuurlijk weg van die enorme ruimte, die ik ook open heb gelaten. Eerst werden de muren en het spant gezandstraald. De stenen werden opnieuw gevoegd en ik bouwde vervolgens een grote haard", legt hij uit. De hooischuur werd de centrale woonplek. Onder de schuur vinden we de keuken met eethoek, ondergebracht in de vroegere stal waarvan zelfs de bakstenen vloer werd bewaard. Ook daar zit een haardje. Maar het gebouw wordt extra verwarmd met bodemwarmte, waarvoor in de tuin liefst twee kilometer buizen werden aangelegd. Het warme grondwater wordt in de woning gepompt en verwarmt de vloeren.

De renovatie is van ecologische inspiratie. "We recycleren bodemwarmte voor de verwarming, gebruiken regenwater voor de spoeling en alle gebinten en houten wanden werden geïsoleerd met papiervlokken. Ik koos bewust voor een ecologische aanpak", aldus Anders. Hij gebruikt de woning als vakantiehuis maar laat er ook vrienden en kennissen in logeren. Daartoe werden enkele extra slaapkamers en natte cellen gebouwd. Het pand heeft nogal wat succes bij jonge mensen. "In tegenstelling tot wat je zou denken, voelt ook de jonge generatie zich meer en meer aangetrokken tot dit soort rustplekken in het groen. Slow is dus in. Misschien is dat wel onze natuurlijke reactie tegen de hectische tijden", mijmert Anders Asarby.

Deze woning wordt verhuurd. Informatie hierover vindt u op de website www.sommerain64.be.

Tekst Piet Swimberghe Foto's Jan Verlinde

Onze partners