WereldMelkDag

31/05/16 om 11:52 - Bijgewerkt om 13:30

Sinds 2001 staat men op 1 juni wereldwijd stil bij de onmisbare rol van melk in de ontwikkeling van een mensenleven. Dit jaar lanceert VLAM de campagne 'Wat is jouw #Melkmoment?'

WereldMelkDag

Drink jij jou melk 's ochtends in bed, 's avonds in de zetel, of misschien als 10-uurtje op school of als 4-uurtje op het werk? Drink je melk koud of warm, of verkies je liever yoghurt of plattekaas als melkproduct? Deel vandaag jouw #Melkmoment en houd de hashtag of de bijhorende facebookpagina in de gaten voor leuke acties zoals een familieweekendje op een melkveeboerderij.

MELK GOED VOOR ELK

Waarom bestaat er een WereldMelkDag en waarom is het aangeraden iedere dag iets van melkproducten binnen te werken? De unieke samenstelling van de voedingsstoffen calcium, eiwitten, kalium, fosfor, vitamine B12 en vitamine B2 in melk vormt een onderdeel van een gezond voedingspatroon.

En dat op een evenwichtige manier, want zo'n drie glazen melk per dag staan gelijk aan amper 10% van de aanbevolen calorie-inname. Dus hoewel melk vaak wordt afgestempeld als dikmaker, klopt dat niet met de werkelijkheid.

AFWISSELING

Iedere dag drie glazen melk kan natuurlijk een beetje saai klinken. Er bestaan tal van mogelijkheden om te variëren met melkproducten en recepten. Hieronder alvast enkele smakelijke ideetjes.

Bruschetta met yoghurt-avocado dip, tomaat en koriander

Bruschetta met yoghurt-avocado dip, tomaat en koriander © GF

1/ Bruschetta met yoghurt-avocado dip, tomaat en koriander

Voor 4 personen - 20 min.

1 stokbrood

2 teentjes knoflook

1 rijpe avocado

200 ml yoghurt

rasp en sap van 1 limoen

3 pruimtomaten

1 bosje koriander

olijfolie

peper en zout

Bereidingswijze

Verwijder de schil en de pit van de avocado. Rasp de limoen en pers het sap uit. Prak de avocado met een vork en sprenkel er het limoensap over. Kruid met peper en zout.

Snij de tomaten in kwartjes en verwijder de zaadjes. Snij in blokjes. Hak de koriander fijn en snipper één teentje knoflook.

Meng de tomaten met de knoflook en koriander. Sprenkel er 3 el olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet de dip en de tomatenblokjes een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij het stokbrood in repen, wrijf de broodjes in met een opengesneden knoflookteentje en sprenkel er wat olijfolie over. Rooster de broodjes 5 minuten in de voorverwarmde oven.

Smeer wat van de avocadodip op de geroosterdebroodjes,lepel er de tomatenblokjes over en serveer.

Frisse yoghourtrepen met fruit en witte chocolade

Frisse yoghourtrepen met fruit en witte chocolade © GF

2/ Frisse youghourtrepen met fruit en witte chocolade

Voor 4 personen - 1 uur 10 min.

450 g yoghurt

2 el honing

1 el cranberries

1 el rozijnen

50 g witte chocolade

1 el kokosschilfers

handvol aardbeien

handvol frambozen

Bereidingswijze

Meng de yoghurt met de honing. Voeg de cranberries en rozijnen toe.

Bekleed een platte ovenschotel met plasticfolie en verdeel er de yoghurtmengeling over. Snij de frambozen en aardbeien in stukjes en verdeel over de yoghurt. Hak de chocolade grof en strooi over de yoghurt. Werk af met de kokosschilfers en zet minimum een uur in de diepvries.

Haal uit de diepvries en snij er met een scherp mes stukken uit. Eet ze onmiddellijk op en bewaar de rest in een plastic zakje in de diepvries.

Wortelsmoothie met banaan

Wortelsmoothie met banaan © GF

3/ Wortelsmoothie met banaan

Voor 2 grote glazen - 15 min.

150 ml wortelsap

1 banaan

2 el amandelpoeder

300 ml ijskoude melk

1 vanillestok

1 snufje kaneelpoeder

5 ijsblokjes

Bereidingswijze

Snij de banaan in stukken. Doe de banaan met het wortelsap, de melk, het

uitgeschraapt vanillestokje, amandelpoeder en kaneel in een blender. Voeg de ijsblokjes toe en mix tot een luchtige smoothie.

Hanne De Groodt

Bron: www.vlam.be.

Onze partners