Voor een instant vakantiegevoel: de wereld op je bord

22/06/18 om 12:43 - Bijgewerkt op 09/07/18 om 17:59

Thuisblijven tijdens de vakantie. Het lijkt zo saai en vervelend. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarmee je een staycation avontuurlijk en spannend kan maken. Exotisch koken, bijvoorbeeld. Daarmee haal je letterlijk en figuurlijk de wereld in huis. En aan inspiratiekookboeken geen gebrek: een kleine selectie.

'Exotisch tafelen' was een van de tips in 'Nergens beter dan thuis' (Nest, nr. 135). Maar je kan natuurlijk ook zelf gaan experimenteren en de wereldkeuken haast letterlijk in huis halen. Dit zijn vijf hartige recepten uit de wereldkeuken, al dan niet met een twist.

Mexicaans: quesadilla's met zoete aardappels en salsa verde

Mexicaans: quesadilla's met zoete aardappels en salsa verde

Mexicaans: quesadilla's met zoete aardappels en salsa verde © GF

Een ideaal borrelhapje voor veel gasten. Quesadilla's kun je op allerlei manieren vullen. Deze zijn helemaal vegetarisch.

Uit: 'Wrap 'n' Roll' van Karin Stöttinger, uitg. Forte Culinair, 19,99 euro.

Ook lekker: sushi-donuts

Japans: kipspiesjes met yakitorisaus

Japans: kipspiesjes met yakitorisaus

Japans: kipspiesjes met yakitorisaus © GF

Heerlijke kipspiesjes met een typische Japanse smaak.

Uit: 'West eats East' van Marc Declercq, uitg. Lannoo, 29,99 euro.

Ook lekker: Japanse noedelsoep

Catalaans: pa am tomaquet oftwel tomatenbrood

Catalaans: pa am tomaquet oftwel tomatenbrood

Catalaans: pa am tomaquet oftwel tomatenbrood © GF

Dit gerechtje staat of valt met een smakelijke, zeer rijpe tomaat en kun je dus best laat in de zomer maken. De olijfolie moet de beste extra vergine zijn die je maar kunt vinden, en neem daarnaast een kwaliteitsbrood in landelijke stijl.

Uit 'De Keukens van de Middellandse Zee' van Lucio Galletto & David Dale, uitg. Spectrum, 35 euro.

Ook lekker: soupe au pistou, een zomerse soep uit Nice.

Thais: vleessalade met citroengras

Thais: vleessalade met citroengras

Thais: vleessalade met citroengras © GF

Dit gerecht is super voor feestjes. In plaats van rundergehakt kun je ook kip- of kalkoengehakt gebruiken. Of champignons voor een vegetarische variant.

Uit 'Noodles!' van Kathy Kordalis, uitg. Forte Culinaire, 14,99 euro.

Ook lekker: knapperige koolsla

Mediterraans: kardemom millionaires met besanbiscuit

Mediterraans: kardemom millionaires met besanbiscuit

Mediterraans: kardemom millionaires met besanbiscuit © GF

Niet écht, maar wel met veel Mediterraanse smaken. Dit is een recept waar je je aandacht bij moet houden. De volle, nootachtige en wat bittere smaak is te danken aan het geroosterde besan- of kikkererwtenmeel, dat zorgt voor een perfecte, biscuitachtige bodem en contrasteert prachtig met de zoete dadellaag en de rijke, pure chocola.

Uit 'East by West' van Jasmine Hemsley, uitg. Kosmos, 29,99 euro.

Ook lekker: met sesam geroosterde kip met savooiekool en tomatensaus

Onze partners