Veilig barbecueën

19/06/16 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:52

Ieder jaar rond deze tijd wordt in menig huishouden de barbecue van onder het stof gehaald. Met deze 12 tips lukt het vast om veilig, proper en als een echte pro te barbecueën.

Veilig barbecueën

© Weber

1/ Plaats om te beginnen je BBQ op een stevige, vlakke en horizontale achtergrond zodat hij zeker niet kan omvallen.

2/ Zet een brandblusser of emmer met zand klaar voor als het toch misgaat. Snel zijn is dan de boodschap.

3/ Draag altijd een linnen schort in plaats van een synthetische, wegens brandgevaar.

4/ Verplaats NOOIT een brandende BBQ.

5/ Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus om de barbecue aan te maken. Gebruik liefst speciale aanmaakblokjes, -pasta of -gel.

6/ Spreek af wie verantwoordelijk is voor de barbecue. Hij of zij houdt het toestel de hele tijd in de gaten. Hoe meer volk rondom hoe groter de kans op ongevallen.

7/ Grill als een echte barbecuechef in de juiste volgorde:

De kolen zijn het heetst aan het begin, grill dus eerst de dikke stukken vlees zoals rund.

Daarna volgen lams- en kalfsvlees en brochettes. Nog iets later varkensvlees en papillotten.

Wanneer de barbecue minder heet is en lichtjes is afgekoeld kunnen de dunnere en bereide stukken vlees erop zoals worst, kip en ribbetjes.

8/ Maak tussen twee bakbeurten in het rooster schoon. Verwijder eventuele restjes die op de duur toch verbranden en de smaak van nieuw gebakken vlees of vis beïnvloeden.

Houd altijd enkele halve citroenen bij de hand. Daarmee kan je het rooster mee ontsmetten, en zorg je ervoor dat smaken niet worden overgebracht van bijvoorbeeld vis naar rundsvlees.

9/ Gebruik een lange tang zodat je je handen niet kan verbranden.

10/ Houd de temperatuur in de gaten. Check aan de hand van een kookthermometer of het vlees klaar is. Saignant is het vlees tussen de 45 en 50°, wil je een doorbakken stukje vlees dan wacht je tot het een temperatuur van 70° bereikt.

11/ Doof achteraf het vuur met zand of water, het houtskool blijft nog urenlang nagloeien dus wees voorzichtig!

12/ Maak na afloop je barbecue grondig schoon. Volg de instructies van de fabrikant.

Laat het rooster eerst een nachtje op het gras liggen, de dauw zorgt ervoor dat het vuil er gemakkelijker af gaat.

Hardnekkig vuil verwijder je best door water met een beetje bleekwater te mengen en goed te schrobben.

Meer info over veiligheid en barbecueën? https://www.besafe.be/

Hanne De Groodt

Veilig barbecueën

© Barbecook

Lees meer over:

Onze partners