Een lunch(box) anders dan anders

04/05/16 om 15:33 - Bijgewerkt op 18/05/16 om 16:18

Vaak maken we van de lunch niet veel werk. Een snelle boterham, een haastig in elkaar geflanste salade... Maar het kan ook anders. Dat bewijst het boek 'Love your Lunch' van Sean Wainer. Drie recepten als smaakmaker.

Sean Wainer, auteur van dit boek, kan bogen op een rijke culinaire ervaring. Geboren en opgegroeid in Australië, zette hij zijn eerste culinaire stappen in de reformwinkel met afhaalrestaurant van zijn moeder. Het avontuur bracht hem via Italië naar Amsterdam, waar hij startte met Small World Catering, een cateringbedrijf gecombineerd met een eetcafé. Het menu bestaat er vooral uit luxesandwiches en verse salades. Kortom: stijlvolle lunches.

Love your Lunch

Love your Lunch © Nest

In het boek 'Love your Lunch' (Forte Culinair, 24,95 euro) deelt hij zijn ervaring én de recepten uit de keuken van Small World. Sommige al wat bewerkelijker dan andere. Maar in elk geval levert het inspiratie op voor een heerlijke lunch met verse en gezonde ingrediënten. Waarom zou je niet eens zelf een gehaktbrood maken, in plaats van 'koek' te kopen bij de slager? Of een broodje beleggen met hummus en geroosterde groenten? En een Spaanse tortilla smaakt ook heel lekker koud...

Toegegeven: de warme gerechten zijn wellicht niet geschikt om in je broodtrommel mee te nemen naar het werk. Andere gerechten vragen dan weer te veel voorbereiding voor de lunch door de week. Maar dit boek doet je wel zin krijgen om ook die saaie broodtrommel een verrassend kleurrijke toets te geven.

Wij zetten alvast deze drie recepten op ons to do-lijstje!

In de oven gebakken tomaten

In de oven gebakken tomaten © GF

In de oven gebakken tomaten

Ingrediënten

10 tomaatjes, romatomaatjes of rijpe trostomaatjes van goede kwaliteit, gehalveerd

8 el extra vergine olijfolie

2 tl gedroogde tijm of gedroogde oregano

1 tl suiker (eventueel)

1 tl zeezout

1 tl grofgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Verwarm de overn voor op 175°C. Leg de tomaatjes met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie over de tomaten en wrijf de zijkant er goed mee in (op deze manier blijven de kruiden straks beter zitten). Strooi de andere ingrediënten eroverheen en zet de schaal in het midden van de overn gedurende 60 min. Neem ze uit de overn en zet ze weg om af te kolen. Bewaar de tomaatjes maximaal 4 dagen in een goed afgesloten schaal in de koelkast. Je kunt de tomaten ook fijhakken om ze in koude of warme sauzen te verwerken.

Klassiek gehaktbrood

Klassiek gehaktbrood © GF

Klassiek gehaktbrood

Ingrediënten

oe brood met stevige korst van een dag oud, bijvoorbeeld ciabatta

85 g bacon of katenspek, in blokjes van oe x oe cm

2 middelgrote witte uien, fijngehakt

6 el grofgehakte peterselie

1 oe kg half-om-halfgehakt

2 eieren

2 el grove mosterd

2 el worcestersaus

12 el tomatenketchup

zeezout

1 tl vers gemalen zwarte peper

2 el olijfolie

1 1/ tl uiengranulaat (grofgemalen uienpoeder)

Bereidingswijze

Verwarm de overn voor op 175°C. Rooster het brood totdat het droog en kruimelig genoeg is om het tot paneermeel te malen. Wij gebruikten even de staafmixer, maar je kunt het ook met de hand verkruimelen. Zorg er in elk geval voor dat de kruimels bijna poeder worden, omdat het gehaktbrood anders taai wordt. Bak de bacon in een koekenpan knapperig en goed bruin. Schep de blokjes met een lepel over in een grote mengkom en laat het vet achter in de pan. Doe de uien in de pan en fruit ze op middelhoog vuur totdat ze glazig zijn. Voeg de peterselie toe en laat hem een paar minuten op laag vuur meebakken. Doe het mengsel over in de mengkom en voeg het vlees, de eieren, de mosterd, de worcestersaus, de helft van de ketchup en zout en peper toe. Werk alles met je handen goed door elkaar, maar zonder te lang door te kneden.

Schep het mengsel op een schoon werkvlak en vorm het tot een ovaal brood van ongeveer 30 cm lang. Plet het niet: het moet een soort boomstammetje blijven. Verwarm de olijfolie met de rest van de ketchup en het uiengranulaat op laag vuur in een steelpannetje. Glaceer met behulp van een grote lepel he tgehaktbrood met deze saus en zet het 1 uur in de oven. Laat het gehaktbrood buiten de oven afkoelen.

Thaise viskoekjes

Thaise viskoekjes © GF

Thaise viskoekjes met zalm en kabeljauw

Ingrediënten

40 g verse gember, fijngehakt

2 knoflooktenen, gesnipperd

1 middelgroete rode chilipeper, inclusief zaadjes, fijgehakt

2 kaffirlimoenblaadjes (djeroek poeroet), van steeltje en middennerf ontdaan, zeer fijn gehakt

1 grote stengel bleekselderij, fijgehakt

1 middelgrote groene paprika, in kleine blokjes

2 sjalotjes, gesnipperd

40 g citroengras (sereh), van het verdikte uiteinde ontdaan en fijngehakt

OE bosje verse koriander, steeltjes en blaadjes, fijngehakt

30 g verse zalm, van vel en graten ontdaan, de helft licht gepureerd en de helft in kleine stukjes

30 g verse kabeljauw, licht gepureerd

30 g haricots verts, in zeer dunne schijfjes

1 el Thaise vissaus (nam pla)

een snufje grofgemalen zwarte peper

naar behoefte plantaardige olie

Bereidingswijze

Doe de gember, de knoflook, de chilipeper, de kaffirlimoenblaadjes, de bleekselderij, de paprika, de sjalotjes en het citroengras in de mengkom van een keukenmachine. Laat de machine draaien totdat het geheel goed gemengd, maar nog geen pasta is. Doe het mengsel over in een grote kom en voeg de verse koriander, de zalm, de kabeljauw, de haricots verts, de vissaus en de peper toe. Meng alles door elkaar, maar laat een deel van de vis in stukjes.

Verwarm de oven voor op 175°C. Zet een grote pan op matig vuur en doe er genoeg olie in om de bodem met een laag van 2 cm te bedekken. laat de viskoekjes met een ijsschep of iets dergelijks in de hete olie glijden en laat ze aan beide kanten goudbruin worden (ongeveer 2 min. per kant). Doe de viskoekjes over op een ovenrooster dat op een bakblik is geplaatst, en bak ze gedurende 10 min. Zoete chilisaus doet het perfect bij deze kleine hapjes.

Onze partners