5 x pizza voor en door kinderen

12/10/16 om 14:59 - Bijgewerkt om 15:11

Pizza is duidelijk een favoriet van onze keukenpietjes. Simon en Rosa serveerden ons hun recepten. Comfort food voor groot en klein.

5 x pizza voor en door kinderen

Kat-pizza

Kat-pizza © Diane Hendrikx

Kat-pizza van Simon

Dit heb je nodig voor 2 kleine pizza's:

Voor het deeg:

175 witte bloem

snufje zout

1 koffielepel droge gist (in pareltjes)

oe eetlepel fijne kristalsuiker

1 eetlepel olijfolie

120 ml lauw water

2 tot 3 eetlepels polenta (eventueel)

Voor de garnituur:

tomatencoulis

mozzarella

reepjes gekookte ham

raketsla

hardgekookt ei

olijven

...

Zo maak je het:

1. Warm de bloem een paar seconden op in de microgolfoven. Doe ze in een grote mengkom met het zout en de gist die je even hebt opgelost in wat water en de suiker. Maak een putje in het midden en doe er de olijfolie en het water in.

2. Meng alles met een spatel tot een deeg. Kneed het zo'n 3 minuten.

3. Doe het in een kom, sluit af met plastic folie. Laat het deeg 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

4. Haal het deeg uit de bol en leg het op een houten plank waar je wat polenta over strooide. Kneed een paar seconden en verdeel de deegbol in tweeën.

5. Maak met een deegrol een cirkel van elke helft en leg ze op at.

6. Strijk de tomatencoulis uit over de pizza's en beleg ze zoals je dat het liefst hebt. De raketsla en de eieren moeten er pas na het bakken op.

7. Laat 10-12 min. bakken in een voorverwarmde oven van 220°C. Vraag een volwassene om de pizza's in en uit de oven te schuiven!

Tips van Simon:

Als het deeg gerezen is, kan je een paar eetlepels polenta op de kneedplank uitspreiden vóór je er cirkels van maakt. Dat maakt de korst een tikje krokanter.

Als je haast hebt, kun je ook kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken. Voor het beleg van de pizza kan je variëren naar je eigen smaak.

Vier mini-pizza's van Rosa

Dit heb je nodig:

2 pakjes Indische naanbroodjes (Delhaize) voor de bodems

gekookte ham

kleine salamiworstjes (hier van het merk Marcassou)

plakjes salami

mozzarella

tomatenpuree

kerstomaatjes

basilicum of raketsla voor de afwerking

een paar drupjes olijfolie om de bodem niet te droog te maken

een paar drupjes pikante olie (Delhaize)

restje mosselen

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snij de kerstomaatjes in tweeën.

3. Snij salami, ham en mozzarella in kleine stukjes.

4. Besmeer de naanbroodjes met tomatenpuree en druppel er wat olijfolie op (kan ook op het einde).

5. Garneer de pizza's naar smaak en naar de inspiratie van het moment.

Links: ballonpizza. Rechts: kwizza.

Links: ballonpizza. Rechts: kwizza. © Diane Hendrikx

6. Met een salamiworstje maakte Rosa een ballonsteel aan een van de pizza's: de ballonpizza.

7. Voor de pizza met mosseltjes wilde ze iets dat te maken had met de zee, dus koos ze voor een kwal, de mosselen zijn de tentakels en het resultaat heet kwizza.

Links: bloempizza. Rechts: gezichtje.

Links: bloempizza. Rechts: gezichtje. © Diane Hendrikx

8. De bloempizza garneerde ze met tomaat, mozzarella, basilicum en plakjes salami.

9. De pizza in de vorm van een gezichtje is gegarneerd met tomaat, mozzarella en een mondje van salami.

10. Leg de pizza's op bakpapier op de bakplaat en laat 12 à 15 minuten bakken in de oven.

Tip van Rosa:

Olijfolie rechtstreeks van bij de olijfboer is altijd veel beter dan die van onze supermarkten. Maak dus wat plaats in je koffer voor een paar flessen van bij de boer als je naar Italië reist.

Onze partners