4 x feestelijke vissoep

16/08/16 om 08:06 - Bijgewerkt op 02/08/16 om 10:14

Bron: Nest

Vanaf augustus is er weer volop aanvoer van vis. Tijd dus voor een zilte vissoep met een feestelijk tintje.

Bisque

Bisque © heikki verdurme

BISQUE

Ingrediënten

1 kg garnaalkoppen

500 g wortelen

1 ui

2 stengels witte selderij

1 teentje knoflook

50 g boter

2 el tomatenpuree

1 dl Belgische vermouth (bijvoorbeeld Dolin Vermouth)

2 l water

peper en zout

1 sinaasappel

125 g ongepelde Noordzeegarnalen

enkele lente-uitjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de garnaalkoppen gedurende 10 min. Kuis de groenten en snij in kleine stukken. Plet de knoflook. Zet aan in boter samen met de geroosterde garnaalkoppen. Stoof alles tot de ui glazig wordt. Voeg hierbij de tomatenpuree en roer goed om. Laat even bakken om de bliksmaak van de puree te verwijderen. Voeg hierbij de vermouth en laat even sudderen. Bevochtig met water en kruid met peper en zout.

Snij de sinaasappel in twee en voeg toe. Laat 30 min. sudderen onder gesloten deksel. Steek door een fijne zeef en kruid eventueel bij met peper en zout. Pel de garnalen en snipper de lente-ui. Serveer.

Tijd: 1 uur

Moeilijkheidsgraad 1

Mosselsoepje met witbier

Mosselsoepje met witbier © heikki verdurme

MOSSELSOEPJE MET WITBIER

Ingrediënten

1,5 kg mosselen

2 flesjes witbier (bijvoorbeeld Hoegaarden, Vlaskop, Dentergems witbier)

peper en zout

2 stengels witte selderij

2 stengels jonge prei

1 ui

2 teentjes knoflook

50 g boter

1/2 bussel bieslook

8 dl visbouillon

Bereiding

Was de mosselen zorgvuldig. Doe ze in een pot samen met een flesje bier en kruid met peper en zout. Zet op hoog vuur onder gesloten deksel tot alle schelpen mooi open staan. Schud even op. Schep de mosselen uit de pot, giet het kookvocht door een fijne zeef en vang op.

Maak de groenten en de knoflook schoon en snipper ze fijn. Zet aan in een beetje boter. Stoof tot alles glazig is. Voeg dan het tweede flesje bier, de visbouillon en het kookvocht toe. Kruid met peper en zout en laat koken tot de groenten gaar zijn. Voeg de mosselen toe en werk af met bieslook.

Tijd: 40'

Moeilijkheidsgraad 1

Clam showder met tijm en Belgische gin

Clam showder met tijm en Belgische gin © heikki verdurme

CLAM SHOWDER MET TIJM EN BELGISCHE GIN

Ingrediënten

1 kg venuschelpen

2 wortelen

2 takjes groene selder

1 ui

een handvol verse citroentijm

2 el olijfolie

1 dl Belgische gin (bijvoorbeeld Filliers, Forest Dry Gin)

peper en zout

1 teentje knoflook,

Bereiding

Reinig de venusschelpen zorgvuldig. Doe ze in een kookpot met deksel samen met de gin en zet ze op hoog vuur. Stoof tot alle schelpen mooi open staan. Schep de schelpen uit de pot. Giet het kookvocht door een fijne zeef en vang op.

Reinig de groenten en snij ze in kleine stukken. Snipper de knoflook. Zet aan in een beetje olijfolie. Voeg hierbij de tijm, het kookvocht en 8 dl water. Kruid met peper en zout. Gaar onder gesloten deksel. Voeg de venusschelpen toe en kruid eventueel bij met peper en zout. Serveer.

Tijd: 1 uur

Moeilijkheidsgraad 1

Vissoep met noordzeegarnalen, pladijs en Duvel

Vissoep met noordzeegarnalen, pladijs en Duvel © heikki verdurme

VISSOEP MET NOORDZEEGARNALEN, PLADIJS EN DUVEL

Ingrediënten

1 stengel witte selderij

2 stengels stoofprei

1 ui

1 wortel

2 teentjes knoflook

1 tl tomatenpuree

1 flesje Duvel

1 l visbouillon

4 tomaten, gehalveerd

300 g pladijsfilet

150 g gepelde garnalen

50 g boter

een handvol platte peterselie

peper en zout

Bereiding

Schil knoflook, selderij, stoofprei, ui en wortel. Snij in kleine stukken. Zet de groenten (zonder de tomaten) aan in een beetje boter. Stoof tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog even bakken. Bevochtig met de duvel en bouillon. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook en voeg de tomaten toe. Gaar onder gesloten deksel. Voeg de pladijs toe en laat even mee sudderen tot hij gaar is. Serveer en werk af met garnalen en platte peterselie.

Tijd: 1 uur

Moeilijkheidsgraad 1

Onze partners