3 x hartig gebak

27/07/16 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:26

In elk nummer van Nest toont een keukenpietje zijn of haar favoriete gerecht. Deze zomer delen we een aantal van deze recepten op onze site. In deze aflevering: quiche met kerstomaatjes, taart met zalm en cake met spekjes en pruimen. Zelf gemaakt smaakt het eens zo lekker!

3 x hartig gebak

quiche met kerstomaatjes

quiche met kerstomaatjes © F. Raevens

QUICHE MET KERSTOMAATJES

Dit heb je nodig voor 1 quiche:

4 eieren

30 cl dikke room

1 groot handvol vers basilicum

Een dozijn tomatenstukjes, gekonfijt of gedroogd

100 g gerookte spekreepjes

Een handvol pijnboompitten

3 eetlepels olijfolie

1 vel bladerdeeg

Een twintigtal kerstomaatjes

Peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Breek de eieren in een schaal en klop ze los met een kleine garde of een vork.

Voeg de room toe en meng opnieuw. Voeg een snuifje zout toe en geef één draai aan de pepermolen.

Hak de basilicumbladeren met een mes. Als je mes te scherp is, vraag dan aan een volwassene om je te helpen. Voeg de gehakte basilicumbladeren toe aan de mengeling van ei en room.

Snij de gekonfijte (of gedroogde) tomaten in kleine stukjes en voeg deze toe aan de ei-roommengeling.

Giet 1 el olijfolie in een pan en voeg de pijnboompitten toe. Laat ze bruin worden, maar zorg ervoor dat ze niet verbranden (pas op, dat gaat zeer snel). Voeg de geroosterde pijnboompitten toe aan de mengeling van ei en room, samen met de 2 eetlepels olijfolie die overblijven.

In dezelfde pan gaan we de spekreepjes bakken. Draai ze om met een lepel zodat ze niet aanbakken, en voeg ze toe aan de ei-roommengeling.

Gebruik een garde om alles goed te mengen.

Leg het bladerdeeg in een taartvorm en doorprik de bodem met een vork.

Giet de mengeling gelijkmatig uit over het bladerdeeg.

Neem je voorgewassen kerstomaatjes en snij ze in tweeën. Leg deze mooi in je taartvorm.

Doe je ovenwanten aan en laat de taartvorm de oven inglijden. Laat de quiche een dertigtal minuten bakken op 180°C.

Tips:

Je kan dit recept ook met andere ingrediënten maken. Zo kan je de kerstomaten vervangen door courgetteschijfjes. Je moet enkel de basismengeling van ei en room behouden.

Deze quiche kan je warm of lauw eten, als voor- of hoofdgerecht.

cake met spekjes en pruimen

cake met spekjes en pruimen © F. Raevens

CAKE MET SPEKJES EN PRUIMEN

Dit heb je nodig voor 1 cake:

200 g spekreepjes

80 g ontpitte pruimen

3 eieren

150 g bloem

1 zakje droge gist

10 cl zonnebloempitolie

12,5 cl volle melk

100 g gemalen gruyèrekaas

peper en zout

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Doe de spekreepjes in een pan en laat ze zachtjes bakken.

3. Snij de ontpitte pruimen in kleine stukjes.

4. Klop de eieren flink met een klopper.

5. Voeg de bloem en de gist toe en klop weer stevig.

6. Giet de olie erbij en meng het geheel goed.

7. Doe er nu de gemalen gruyèrekaas bij en roer tot het mengsel gelijkmatig is.

8. Strooi de spekjes erin - maar giet het vet uit de pan er niet bij!

9. Voeg de stukjes pruim toe en meng alles met de klopper.

10. Doe er een beetje peper en zout bij (niet te veel zout, want de spekjes zijn al gezouten).

11. Smeer de binnenkant van een cakevorm in met wat boter en strooi er dan een beetje bloem over.

12. Giet het deeg in een cakevorm en stop die in de voorverwarmde oven.

13. Laat je cake zo'n 35 min. bakken. Kijk of hij gaar is door er een mes in te steken. Komt het droog uit de cake, dan is die gaar.

Tip: je kan de spekjes of de pruimen vervangen door allerlei andere ingrediënten, bijvoorbeeld: feta met gedroogde tomaten; blokjes ham, blokjes courgette, verse geitenkaas en basilicum; worteltjes, verse geitenkaas en komijn.

zalmtaart

zalmtaart © D. Hendrikx

ZALMTAART

Dit heb je nodig voor 1 taart:

1 vel bladerdeeg

200 g verse zalm (zonder graten)

200 g gerookte zalm

een paar sprietjes bieslook of een takje platte peterselie

4 eieren

40 cl slagroom

Peper

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Leg het bladerdeeg op de bodem van een taartvorm

3. Snij de verse zalm in kleine blokjes

4. Snij de gerookte zalm in fijne reepjes

5. Breek de eieren in een kom en klop ze goed met een vork

6. Doe de room bij de eieren. Meng alles met een klopper.

7. Snipper het bieslook (of de platte peterselie) en doe hem erbij.

8. Voeg nu ook de zalmen toe.

9. Giet het mengsel uit over de taartbodem.

10. Strooi er wat peper op, maar geen zout, want de zalm is al gezouten.

11. Doe de taart in de oven (of vraag een volwassene om dat voor je te doen)

12. Laat ongeveer 40 minuten bakken

Tip: je kan deze taart zowel warm als koud eten. Serveer er een krokant slaatje bij.

Onze partners