Winnaars Modo Awards 2012

Op 16 januari werden we verwelkomd in het Brusselse Cinema NOVA door creatief directeur Didier Vervaeren en coördinator Elke Timmerman voor een allerlaatste uitreiking van de Modo Awards. Dit jaar, als afsluiter, werden er maar liefst 2 prijzen uitgedeeld. In de eerste categorie, de modo-carrièreprijs, won ontwerpster, styliste en auteur Annemie Verbeke. De young talent prijs ging naar het modecollectief KRJST.

We werden verwelkomd in de Brusselse Cinema NOVA door creatief directeur Didier Vervaeren en coördinator Elke Timmerman voor de allerlaatste uitreiking van de Modo Awards. Dit jaar, als afsluiter, werden er maar liefst 2 prijzen uitgedeeld. In de eerste categorie, de modo-carrièreprijs, won ontwerpster, styliste en auteur Annemie Verbeke. De young talent prijs ging naar het modecollectief KRJST.

De non-profit organisatie Modo Brussels neemt de taak op zich om de Brusselse modesector te promoten bij het algemene publiek, de media en de modeprofessionals. Zij waren de eersten in België die dit deden en hun Modo parcours en Modo Award kunnen ondertussen op nieuwsgierige fans van verschillende achtergronden rekenen. Op hun website, die ze omschrijven als een virtuele ontmoetingsplaats van de mode industrie in Brussel, kan je allerlei nuttige informatie omtrent fashion shows en events vinden.

Mode in Belgium

Voor de winnaars bekend werden gemaakt, kreeg het publiek de film ‘Mode in Belgium’ van Delphine Lehericey te zien in het alternatieve cinemazaaltje. De film volgt de goedlachse Modo-laureaat Jean-Paul Lespagnard in zijn ontwerpproces, het zoeken naar financiële middelen en zijn shows, om zo een beeld te schetsen van de Belgische mode scene. Naast het luid gesmak en geslurp van de aanwezigen steeg er ook regelmatig geschaterlach op in de zaal. Misschien lag het aan de sugar rush, gecreëerd door de goodie bag vol junkfood uitgedeeld door het Modo team, maar het enthousiasme en de spanning stegen gestaag. De zak vol snoepjes, chips, popcorn, mandarijntjes, water en wijnglas – dat gevuld kon worden indien wenselijk – gaven de avond een hoog Sinterklaas gehalte.

De uitreiking

Na de interessante filmvertoning was het zover: de uitreiking van de prijzen. Aangezien Modo graag aan statements doet, reikten ze in plaats van één algemene Modo Award, twee awards uit. De 2 categorieën dit jaar bestonden uit de ‘outstanding fashion award’, oftewel de modo-carrièreprijs, en de ‘New generation fashion award’, oftewel de young talent prijs. De genomineerden in de eerste categorie waren Carine Gilson, Edouard Vermeulen (Natan), Jean Paul Knott en Sofie D’Hoore. De genomineerden van de tweede categorie hadden klinkende namen als Alice Knackfuss, Calogero Di Natale, Louise Leconte en Pierre Antoine Vettorello. De minister van economie van het hoofdstedelijk gewest, Benoît Cerexhe, was ook aanwezig en kreeg de eer om de enveloppes met de namen van de winnaars open te maken. Onder luid geklap en gejoel werden de winnaars bekend gemaakt. Zowel Annemie Verbeke als de meisjes van KRJST werden in de bloemetjes gezet en ontvingen een geldprijs. Voorts kreeg young talent genomineerde Calogero Du Natale een eervolle vermelding van Elle Belgique.

KRJST: nieuw talent

De jonge meisjes van KRJST, pas afgestudeerd aan La Cambre in 2011, waren aangenaam verrast bij het horen van hun naam na het openen van de envelop. Erika Schillebeeckx en Justine de Moriamé richtten na hun afstuderen het Brussels kunst- en modecollectief KRJST op. In mei 2012 realiseerden ze hun eerste collectie die tot stand kwam uit pure creativiteit en niet zozeer met een oog op de toekomst. Dat hun talent erkend wordt zien ze als een hele eer. Erika en Justine reageerden enthousiast, dankbaar en verbaast op hun overwinning. Dat ze deze prijs nu winnen toont dat er in hun geloofd wordt en dat geeft hun zelfvertrouwen een enorme boost. Het verblijdt de jonge ontwerpsters dat de mensen die ze nog kennen van op school, zoals juryleden, hun opvolgen en steunen nu ze de schoolbanken verlaten hebben. Dankzij deze prijs mogen ze zich echt zien als nieuwe generatie tussen al die grote namen uit de Brusselse modewereld. “Door alle steun en met deze prijs als kers op de taart, voelen we ons echt verwelkomt door de ‘groten’ in de modekring”, vertelt Erika. We kunnen er zeker van zijn: van KRJST horen we nog. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content