Actuele Thema's »

Winkelketen Zeb lanceert soldenoorlog

woensdag 13 juni 2012 om 08u28

Winkelketen Zeb breekt opnieuw het soldendebat open door vrijdag 15 juni al met de koopjesperiode te beginnen.

© Reuters

De zelfstandigenorganisaties zal winkelketen Zeb bestrijden met nieuwe wapens. De FOD Economie en consumentenminister Johan Vande Lanotte staan hen daarin bij. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Onwettig

Tegen Zeb, een textielketen met in Vlaanderen ruim dertig vestigingen, lopen al lang een paar rechtszaken wegens het niet respecteren van de soldenwetgeving. De keten lapt de sperperiode al jaren aan zijn laars. Ondernemersorganisaties NSZ en Unizo stapten daarvoor al naar de rechter, maar daar volgde nog geen definitieve uitspraak.

"We hebben het geweer van schouder veranderd", zegt Christine Mattheus van NSZ, dat dinsdag al een nieuwe klacht indiende tegen Zeb. "Nu al korting geven, is strijdig met de wet. We focussen nu ook op het feit dat de prijs die in juni wordt gevraagd, de referentieprijs moet zijn in de koopjesperiode."

Controles

NSZ en Unizo weten zich gesteund door de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie, die eind mei al te kennen gaf de regels streng te gaan controleren, en met boetes van 1.500 tot 60.000 euro dreigde.

Komend weekend zullen inspecteurs op pad zijn om bij Zeb en eventuele andere overtreders prijzen te noteren. "De verlaagde prijs zal als referentieprijs gehanteerd moeten worden om de soldenprijs te bepalen", zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

'Wij volgen de wet'

Erika Mees, marketingmanager van Zeb, gelooft niet dat de winkelketen een risico loopt. "Wij volgen de wet wel degelijk én houden rekening met referentieprijzen. De wet zegt dat het daarbij gaat over de laagste prijs in de maand voor afprijzing. Wij beginnen op 15 juni met de solden, dus onze referentieperiode is midden mei tot midden juni." (Belga/DB)

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

tegendraads | 14 juni 2012

De simplismen regeren hier weer op het forum.

Ongepast?

Jerome | 13 juni 2012

Zou je niet beter als titel zetten: NSZ lanceert soldenoorlog. ? Aan welke kant staan jullie? Aan de kant van de conservatievlingen?

Ongepast?

vanfruniken | 13 juni 2012

De FOD economie zou beter de mankracht die nu over deze wet waakt, vrijmaken om de prijzenstructuur te monitoren en woekerwinsten te vervolgen.

Ongepast?

vanfruniken | 13 juni 2012

Deze wet is anticompetitief. -- (i) Eerst en vooral doordat in deze tijd de grenzen verdwijnen en de consument gewoon elders kan gaan waar er wel "solden" zijn. -- (ii) Het vervalst ook de vrije markt. Het laat toe dat meer winkels ongehoorde winsten maken buiten het soldenseizoen. -- (iii) Als consument voel ik me bedrogen om te zien dat er 70% afslag KAN gegeven worden. Dat betekent dat er iets mis is met de "normale" prijzen.

Ongepast?

Jerome | 13 juni 2012

De HAMvraag was en is steeds: waarom laten de "zelfstandigen" toe dat men hen zo in het gelid houdt? Is men zelfstandige of syndicalist? Sta op, echte zelfstandige, sta op en protesteer tegen de sper- en soldenperiode, opgelegd door "socialisten", niet door vrije ondernemers. Daarbij, de goederen die in de winkel liggen, zijn jouw goederen, om te verkopen, en je doet dus met die eigendom wat je wil, zelfs aan een lage prijs verkopen en wanneer je wil. Men mag ook wel heel duur verkopen, wanneer men wil. A contrario: MOET iedereen in de soldenperiode aan soldenprijs verkopen? Maar nee toch. Dus, waarom MOET het omgekeerde wel? In welke logica zit men? --- Heeft men bemerkt dat er reeeds veel winkels in mei korting gaven tot 30 % en meer? (De wintercollectie moest binnen komen en er was plaats nodig.) En dat mag dan weer wel. Van arbitraire en ouderwetse beslissingen gesproken. Reeds geshopt op internet? Kijk eens naar de prijzen, in en buiten de sper- en soldenperiode. --- Heb je ook de affiches aan de vele winkelramen weer gezien met " - 30 % wegens verbouwingen"? Ze zijn daar weer, om op die manier korting te geven. Welke stomme regeling, die sperperiode. Intussen wachten de mensen om te kopen tot de solden en de winkels verkopen niets in deze sperperiode . Maar de facturen moeten wel betaald worden, hé! Huur, personeel, etc ...Waar halen de winkels het geld vandaan als ze niets verkopen? Van het NSZ? Van Unizo?

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:
 

Meest gedeeld

  • De nieuwe nuchterheid
  • Hoe slim is uw huis?
  • Interview Tony Fadell: de volgende Steve Jobs

Whitepapers