Voor het eerst plus size op NYFW

© Facebook

Cabiria, het merk van ontwerpster Eden Miller, is de eerste plus size-lijn op de New York Fashion Week. De lijn werd gekozen door het Fashion Law Institute en zal getoond worden samen met vijf andere merken in het Lincoln Center.

Cabiria, het merk van ontwerpster Eden Miller, is de eerste plus size-lijn op de New York Fashion Week. De lijn werd gekozen door het Fashion Law Institute en zal getoond worden samen met vijf andere merken in het Lincoln Center.

Nog nooit eerder mocht een plus size-collectie op New York Fashion Week showen. De Britse ontwerper Mark Fast stuurde al eens plus size-modellen de catwalk op en Jean Paul Gautier gebruikte zangeres Beth Ditto in een van zijn shows, maar met Cabiria haalde de NYFW de eerste echte plus size-lijn binnen. Dit is een grote stap voor de modeweken die variatie in maten gewoonlijk schuwen.

Eden Miller, een excentrieke duizendpoot

Eden startte haar ontwerpcarrière in de theaterwereld. Op haar zeventiende stapte ze binnen in het bureau van het experimentele theatergezelschap The Wooster Group om haar diensten aan te bieden. Ze kreeg de job en mocht hun kostuums ontwerpen voor enkele producties. Hierna werkte ze voor indie films en andere theatergezelschappen. De ontwerpster ontving twee Tony Awards voor haar kostuumontwerp voor Kiss Me Kate (2000) en Thouroughly Modern Millie (2002). Eden werkte ook mee aan de kostuums voor films zoals The Age of Innocence en Mighty Aphrodite. De bezige bij werkt ook voor televisieseries, muziekvideo’s en reclamecampagnes. Daarnaast heeft ze sinds kort dus ook haar eigen merk, Cabiria, een plus size-kledinglijn waarvoor ze zich liet inspireren door Fellini films en de Franse Nouvelle Vague cinema. Ze startte haar lijn via een Kickstarter campagne en heeft sindsdien al heel wat furore gemaakt.

Op het juiste moment op de juiste plaats

In een interview met Refinery 29 vertelt de ontwerpster dat ze veel geluk heeft gehad en op het juiste moment op de juiste plaats was. Voor ze haar lijn opstartte bracht ze een bezoekje aan het Fashion Law Institute voor advies. De mensen die ze daar sprak vonden haar werk fantastisch en zagen hoe gepassioneerd ze was door ontwerpen en haar doelpubliek. Voor Eden het wist werd ze gevraagd om samen met vier andere ‘normale’ ontwerpers en de ontwerper van een accessoire-lijn deel te zijn van hun NYFW-show. Dat net zij werd gekozen als eerste plus size-ontwerper ziet Eden als een toevalligheid. Aangezien ze redelijk nieuw is in de industrie zijn er heel wat ontwerpers die langer bezig zijn en meer ervaring hebben. ‘Ik wil zeker deuren openen voor andere ontwerpers met prachtige plus size-collecties zodat ze dezelfde hoeveelheid aandacht kunnen krijgen als ontwerpers van standaardmaten’, aldus Eden. De ontwerpster hoopt dat de grenzen tussen de plus size industrie en die van de standaardmaten vervagen. Als plus size ontwerpers zich enkel met elkaar vergelijken, blijven ze ter plaatse trappelen vindt Miller.

‘Ik ben ongelooflijk opgetogen en ga proberen me niet van de wijs te laten brengen door de druk van ‘De Eerste’ te zijn’, vertelde Eden aan Refinery 29. Deze unieke kans zal hoogstwaarschijnlijk interessante deuren openen voor de Amerikaanse ontwerpster. Een naam om te onthouden dus. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content