Vijftien jaar Steven Dewilde

Steven De Wilde is al 15 jaar een naam in de Belgische bruidsmode.

Steven Dewilde is al vijftien jaar een naam in de Belgische bruidsmode. Knack Weekend zocht hem op.

Wie op trouwen staat en dat moment wil beleven in een op maat gemaakte jurk, strak en zonder poespas, kent ongetwijfeld het werk van De Wilde. Niet uit advertenties in bruidsmagazines genre Loving You, bij De Wilde -die een jaar aan de Modeacademie studeerde en daarna zijn eigen weg zocht- kom je terecht via via. Omdat andere winkeliers je doorverwijzen, omdat een vriendin (en haar moeder) zo’n warme herinneringen overhouden aan de pasbeurten, of omdat je ’s ochtends zijn etalage binnengluurt, nieuwsgierig hoe dat korte, witte Twiggy-jurkje je zou staan.

Do’s-and-don’ts
In 2009 maakte hij zestig à zeventig jurken, en daarbij krijgt hij hulp van twee retoucheurs en twee dames gespecialiseerd in maatwerk. “Ik werk op twee manieren”, zegt de ontwerper die als tiener Vogue verslond en spaarde om een stuk van Dries Van Noten te kunnen combineren met schoenen van Bikkembergs. “De eerste jurk maakte ik voor het huwelijk van mijn zus, sindsdien maak ik al vijftien jaar jurken op maat. Ik merk al snel of iemand gereserveerd is, of net uitbundig. Na een eerste gesprek en een spiegelronde met alle do’s-and-don’ts (bustier of halterjurk? decolleté of niet?) maak ik een aantal schetsen en patronen, om de jurk eerst in katoen te maken. Dat ontwerp wordt na enkele pasbeurten bijgestuurd, een kraag erbij, of een mouwtje.

Daarnaast teken ik al vier jaar een prêt-à-portercollectie, die wordt verkocht in het Belgische huis Anne Belin en in mijn eigen boetiek. Zo kunnen klanten bestaande stukken combineren met maatwerk.”
“Er zijn mensen die veel willen voor weinig geld. Maar voor veel tralala, met bloemen en veel getrokken plooien zullen ze niet snel bij mij aankloppen. Een bruid die je niet meer herkent in haar jurk, dat is tegen mijn principes. Soms heeft iemand zo’n sterke uitstraling dat die juist een zeer sobere jurk nodig heeft. Die moet dan wel als gegoten zitten, ieder scheef detail valt meteen op. Dus leg ik graag duizend eieren onder elke klant.”

Juiste proporties
“De juiste proporties, daarin schuilt de magie van een geslaagde bruidsjurk. Evenwicht tussen schouders, heupen en taille. Een bustier waarvan het lijfje niet te lang is, en perfect in de taille blijft steken. Schouders die juist zitten. Dat zijn eisen die je zelden kunt stellen als je in een bruidswinkel een prêt-à-porterjurk gaat kopen. Je moet al goed zoeken naar een winkel die heel ver wil gaan in zijn retouches. Vaak draait het vooral om de kassa, zonder dat het de verkoper echt kan schelen of een meisje staat met de gekozen jurk. Ach, ik begrijp dat wel vanuit commercieel oogpunt, en ik versta ook dat niet iedereen een budget heeft voor maatwerk.”

“Ik hou geen rekening met trends in de bruidsmode. Ik koop mijn stoffen op beurzen, met aandacht voor wat ik mooi en fragiel vind, zoals bepaalde soorten kant, en vroeg of laat komt er wel iemand de winkel binnen voor wie die stof geknipt is.”

Elke Lahousse.

Prijzen vanaf 1800 euro voor pret-à-porterontwerp, of 3800 euro voor een exclusieve op maat gemaakte jurk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content