Vermijd miskopen met deze soldentips

© Belga

Auteur van het boek ‘Overdressed’ Elizabeth Cline geeft mee hoe we met zijn allen miskopen kunnen vermijden. Een raad die vooral tijdens de soldenperiode goed van pas zal komen.

We hebben ‘Overdressed’ van Elizabeth Cline nog niet volledig kunnen uitspitten, maar deze tips om miskopen te vermijden geven we alvast mee. En iemand die ons kan vertellen hoe we de helse soldendrukte kunnen vermijden zonder aan koopjes in te boeten, staat alvast op het lijstje van favoriete personen. Zeker lezen dus voor je op soldenjacht gaat!

Dat bakken vol kledij aan 50% korting meestal gepaard gaan met een kleine zenuwinzinking wist u waarschijnlijk al. Voor de ervaren shopper is de solden periode dan ook de ideale gelegenheid om die – iets duurdere – boetiek binnen te stappen de grote ketens te laten voor wat ze zijn.

“Het probleem met goedkope kledij – of impulsieve solden aankopen – is dat je kast vol zit met goede koopjes in plaats van vol met spullen die je ook daadwerkelijk draagt”, aldus Cline. Hopen kledij aan een gemiddelde prijs van 15 euro staan vaak garant voor miskopen, maar met de tips van Cline kan je die nu vermijden.

Strategisch shoppen

“Plan op voorhand wat je wil kopen en hoeveel het mag kosten”, zegt Cline. “Probeer impulskoopjes ter vermijden en kijk wat je kan uitgeven aan kledij op jaarlijkse basis. Probeer vervolgens die aankopen zo goed mogelijk te plannen.” Ok, het klinkt misschien een beetje saai om maanden op voorhand te beslissen wat je nog kan en mag kopen, maar uiteindelijk zal je kleerkast en beter bij varen. “Je zal verbaasd zijn hoe groot je budget eigenlijk is als je alle snelle aankopen ervan tussen laat.”

Kwaliteit vs. kwantiteit

Cline meent dat de huidige jonge generatie zelfs geen kwaliteitskledij meer kan herkennen. “Het is belangrijk om jezelf te trainen en kwalitatieve kledij te leren herkennen zodat je makkelijk het modieus kaf van het koren kan scheiden. Bestudeer enkele vintage stukken en kijk hoe ze gemaakt zijn.” Vooral details zoals de rits en de zoom zijn duidelijke indicatoren van de kwaliteit van een stuk.

Leer naaien

Zit je toch met een kast vol miskopen opgezadeld? Dan kan je er zelf iets leuk van proberen maken. Investeer in een naaicursus en herstel of vermaak vanaf nu je eigen kledij zodat je van elk stuk opnieuw kan genieten. De echte creatievelingen kunnen zich zelfs aan een eigen ontwerp wagen.

Maak gebruik van een kleermaker

Het lijkt misschien wat ouderwets of ongelooflijk decadent, maar als je zelf de tijd en/of het talent niet hebt om aan het naaien te slaan, kan je ook altijd gebruik maken van een naaister of kleermaker. Dat hoeft heus niet de volgende Karl Lagerfeld te zijn, er zijn genoeg mensen die in hun vrije tijd – en voor een heel redelijke prijs – kledingstuken vermaken of herstellen. Vraag eens na in de buurt of er niemand is die wat oplapwerk doet, en je zal verstelt staan hoe goedkoop het kan zijn.

Koop lokaal

Steun plaatselijke ontwerpers door hun kledij te kopen. Je steunt een nieuw en origineel idee en het is beter voor de planeet én voor de plaatselijke economie.

Vintage

Als je geen geld hebt voor designeritems, dan zijn tweedehandswinkels de perfecte oplossing. Het is soms even zoeken en puzzelen, maar je kan er vaak prachtige vondsten ontdekken.

Ruilhandel

Een trend die steeds populairder wordt – en we begrijpen waarom- is je miskopen onderling met vriendinnen ruilen of verkopen. Haal al jullie miskopen bij mekaar en pas er maar op los. De kans is groot dat iedereen met iets naar huis gaat dat ze wel daadwerkelijk zullen dragen.

Tot slot geeft Cline nog de volgende raad mee: “Koop wat je nodig hebt, wat je graag ziet en draag er zorg voor.” (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content