‘Terwijl mijn leeftijdsgenoten posters van hun muziekidolen hadden hangen, was ik fan van de Zes van Antwerpen’

‘De Antwerpse Zes braken allemaal op hun manier met het heersende modebeeld’, weet Knack Weekend-hoofdredactrice Ruth Goossens. ‘Dat was verfrissend, spannend en heerlijk om naar te kijken.’

Mode dit is Belgisch viert z’n vijfendertigste verjaardag. Ik groeide ermee op, en dat mag je gerust letterlijk nemen. Terwijl mijn leeftijdsgenoten posters van hun muziekidolen aan de muur hadden hangen, was ik fan van de Zes van Antwerpen. Knack Weekend was daarbij mijn bijbel. Ik verslond de modespecials en de Belgische edities van de eerste tot de laatste pagina. Ik kaftte er zelfs mijn schoolboeken mee. Mijn allereerste designerschoenen waren van Dirk Bikkembergs. Maandenlang zat de foto van die stoere schoenen met het gat door de hak in mijn portefeuille, tot ik eindelijk voldoende had gespaard om ze te kopen.

Terwijl mijn leeftijdsgenoten posters van hun muziekidolen hadden hangen, was ik fan van de Zes van Antwerpen

Belgische mode was zo radicaal anders dan de preppy mode die toen erg in zwang was. De Antwerpse Zes hadden elk een totaal verschillende visie, maar ze braken wel allemaal op hun manier met het heersende modebeeld. Dat was verfrissend, spannend en heerlijk om naar te kijken.

Het succes van onze ontwerpers heeft ervoor gezorgd dat mode niet langer synoniem was met Milaan, Parijs of Londen. Made in Belgium werd een label om trots op te zijn. In het zog van de steeds beroemder wordende ontwerpers zochten en vonden onze Belgische merken een eigen identiteit. Ook zij hebben elk een andere kijk op esthetiek, maar een goede pasvorm en hoge kwaliteit zijn wel vaste waarden geworden voor mode van bij ons.

Iets wat overigens ook op Knack Weekend van toepassing is. Elke week gaan we voor de volle 100% voor kwaliteit, maar met die pasvorm wilde het de laatste tijd weleens wringen. Hoe meer er vluchtig online gelezen wordt, hoe meer een lifestyle magazine een uniek genietmoment wordt. We hebben al onze luxueuzere Black uitgaven op speciaal papier en groter formaat, maar voor de overige edities ging het leesplezier soms wat verloren door het dunnere nieuwsmagazinepapier. Daarom doen we u, maar ook onszelf voor deze vijfendertigste verjaardag nieuw papier cadeau. Voortaan kan u elke week dus nog meer van Knack Weekend genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content