Studenten KASK stellen collecties voor

© rdm

Tijdens Movement#20 stelden de studenten van de modeafdeling van KASK, School of Arts Gent hun afstudeercollecties voor. Knack Weekend was erbij.

Na La Cambre in Brussel en de Mode Academie in Antwerpen, was dit weekend KASK in Gent aan de beurt. Movement is de jaarlijkse apotheose van de visies van de modestudenten waarbij ze hun ultieme creaties aan het grote publiek kunnen laten zien.

Beginnen doen we met de eerste reeks ontwerpen van de 1e bachelor ‘Skirt in Calico: some kind of nature’ waaraan 9 studenten hebben meegewerkt. Onmiddellijk valt op hoe goed de afwerking van de kledij is, iets dat kan doorgetrokken worden naar de rest van de show. In de silhouetten is duidelijk af te leiden dat natuur de inspiratiebron was. De kleuren blijven sober, zwart en wit, maar de vormen zijn heel vloeiend.

Daarna is het de beurt aan de studenten van de 2e bachelor, die elk een collectie brengen die bestaat uit vijf silhouetten. Elze Lambrecht mocht de spits afbijten. Als rode draad maakte ze gebruik van bruine wanten afgewerkt met bont, een materiaal dat we in verschillende silhouetten zagen terugkeren. Opvallend stuk was de prachtig afgewerkte mantel. Maaike Van den Abbeele bracht een mannencollectie die heel stoer oogde en spontaan het beeld van Oosterse krijgers deed oproepen. Zij gebruikte dan weer hoeden als rode draad van de collectie. Brian Naeyaert koos voor een extravagantere collectie met pailletten en drukke prints terwijl Elise Kopec het qua kleurgebruik heel wat soberder hield. Opvallend waren de mooi afgewerkte details. Opnieuw een dikke pluim voor de kwaliteit van de collecties.

De silhouetten van Sarah Driesmans oogden eerder romantisch door het kleurgebruik – roze en pastels – en door de nadruk te leggen op de taille. Jonne Sikkema koos dan weer voor aardetinten en voor een natuurlook met de bladnerven als basispatroon. Met de collectie van Stijn Vandenbulck zagen we opnieuw mannen op catwalk paraderen, leuke details zaten vooral in de achterkant van de jassen. Charlotte De Maesschalck mocht de show van de 2e bachelor afsluiten met een opvallende collectie waarbij pailletten, veren en hoepelrokken aan te pas kwamen.

Daarna mocht opnieuw de 1e bachelor het podium op, deze keer met de collectie ‘Experiment: the artist of collars and sleeves’. We zagen vooral heel bombastische mouwen en schouders de revue passeren waarbij verschillende soorten materialen werden gebruikt.

De 3e bachelor van de modeafdeling bestaat uit 10 studenten die elk 8 silhouetten kwamen voorstellen. In eerste instantie bleef vooral het witte pak van Sandra Demeyer, de stoere, beetje barbaarse, mannencollectie van Gudrun Wylleman en de vrouwelijke collectie van Nele Sarens ons bij. De silhouetten van Laura Casselman leken dan weer eerder punk geïnspireerd en ook de mannen van Stef Smout zagen er bijzonder stoer uit in zwarte en grijze outfits waar zelfs wat latex aan te pas kwam. Verder waren we ook fan van de open rug bij de silhouetten van Lina Peeters en het grijze mannenpak van Sofie Verclyte.

De collectie van Neri De Meester bracht ons helemaal terug naar de jaren ’70 met veel bont en leggings, terwijl Margot Vandenberghe een heel zoete, kleurrijke collectie bracht. Aliosha Melis mocht de reeks van de 3e bachelor afsluiten met een mannencollectie waar vooral veel laagjes, donkere kleuren en makkelijke – en mooie – sportschoenen opvielen.

Na een derde reeks van de 1e bachelor waarbij de trench coat en jeans in de kijker kwamen te staan, was het tijd voor de twee masterstudenten om hun 12 silhouetten voor te stellen.

Lucas Straetmans stelde een bijzonder kleurrijke collectie aan ons voor waarbij er steeds speciale aandacht werd besteed aan het hoofddeksel. De combinatie van de muziek en de felle kleuren gaven het gevoel van een zeer snelle en ook vrolijke collectie. De afsluiter was een mannelijk model die een broek met tule droeg gecombineerd met een witte jas.

Elisabeth Claes bracht een veel soberdere collectie waarin werd verwezen naar bepaalde lichaamsdelen zoals een hand. We zagen vooral zachte kleuren en eenvoudige silhouetten afgewisseld met extravagante stukken. Een sterk contrast met de silhouetten van Lucas.

Wat vooral opviel was de afwerking van de details in de kledij, zowel bij de 1e bachelor als bij de masterstudenten. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content