Shoppen in Gent: zeven boetieks met sterke signatuur

Clouds of Fashion. © Wouter Van Vaerenbergh

Maatpakken voor mannen, een eigenzinnige kleermaker, een aparte conceptstore en design meubilair uit Scandinavië, Gent heeft het allemaal. Deze zeven adressen met een persoonlijkheid moet u zeker ontdekken.

MODE: SNEL EN BETAALBAAR

De hippe meidenwinkel Clouds of Fashion in de Brabantdam is het geesteskind van de jonge onderneemster Laurentine Van Landeghem (25). Deze fashionista startte tijdens haar studies, zo’n vier jaar geleden, met een modeblog, waarin ze allerlei zelfgemaakte items te koop aanbood. Dat liep zo goed, dat ze besliste een pop-upstore te openen in Elversele bij Sint-Niklaas, en later een echte boetiek in Antwerpen. Nu strijkt Clouds of Fashion dus ook neer in Gent, met dezelfde ingrediënten die de webshop en de Antwerpse vestiging ook al zo succesvol maakten. Met bijzonder trendy en betaalbare kledij voor meisjes en jonge vrouwen, die Laurentine zelf gaat kiezen in Parijs en Milaan, onderscheidt Clouds of Fashion zich van de grote winkelketens. Om de twee weken liggen nieuwe collecties in een beperkte oplage in de boetiek. Die schaarste zorgt ervoor dat je er een redelijk uniek stuk op de kop kunt tikken. Dit seizoen vliegen luipaardprints in allerlei kleuren, aaibare teddyjasjes en bevallige kleedjes met bloemenprints de deur uit. De bijzonder sympathieke Fenna runt de vestiging in Gent.

Clouds of Fashion, Brabantdam 15, 9000 Gent, cloudsoffashion.be

Laurentine Van Landeghem bracht eerder deze maand het boek From Blog to Brand uit bij Lannoo.

Visitrice
Visitrice© Wouter Van Vaerenbergh

MODE: GROEN IS HET NIEUWE ZWART

Visitrice in de Kortrijksespoortstraat is een duurzame kledingwinkel die zich wil onderscheiden van andere ecologische, eerlijk geproduceerde en veganistische modezaken. Zaakvoerster Cindy is fan van Japanse street style en die voorkeur wil ze ook overbrengen in het aanbod Spaanse, Portugese en Scandinavische merken in haar winkel: veel zwart en grijstinten met af en toe een gedurfde kleur, minimalistische stijl, gedurfde snits en interessante prints. Kortom, cutting-edge fashion met een groene toets.

Kortrijksepoortstraat 7, 9000 Gent, visitrice.be

CONCEPTSTORE: LESS IS MORE

Broer en zus, Wolf en Noor, openden dit najaar hun gloednieuwe conceptstore Billierose in het vroegere pand van Café Costume, aan het gezellig pleintje waar de Sint-Kristoffelstraat en de Brabantdam samenkomen. Deze smaakvol ingerichte zaak verrast met een less is more-concept. Je vindt er originele vrouwenmode, leuke schoenen, aparte interieurspullen, fraaie lingerie, een schattige kids corner, minimalistische juweeltjes en nog veel meer hebbedingen, allemaal van kleinere merken en jonge ontwerpers. Je kunt er niet alleen shoppen, maar ook genieten van een heerlijke koffie met een homemade gebakje of een lekkere aperitief, in de shop zelf of op het terras.

De jonge zaakvoerders stellen hun drie favoriete items uit hun trendy winkel voor.

De drie favorieten van Noor:

Shoppen in Gent: zeven boetieks met sterke signatuur
© Wouter Van Vaerenbergh

1. Een minimalistische handgemaakte tas van natuurleer van de jonge Londense ontwerpster Grace Gordon.

2. De leuke ambachtelijke wandtapijtjes met Scandinavische toets van het Nederlandse Wolkom Home.

3. De eenvoudige maar sierlijke juweeltjes van Janna Conner, een ontwerpster uit LA en de fijne handgemaakte ringen van het Nederlandse BY1OAK.

De drie favorieten van Wolf:

Shoppen in Gent: zeven boetieks met sterke signatuur
© Wouter Van Vaerenbergh

1. De schattige handgemaakte baby- en kinderschoentjes van het Amsterdamse Donsje.

2. De huisgemaakte confituur die Lieve (de mama van Noor en Wolf) met veel liefde en met vers seizoensfruit bereidt.

3. De artisanale keramiek borden, kopjes en kommen van Ginger Ceramics uit Ninove.

Brabantdam 135, 9000 Gent, billierose.be

MANNEN: MANNEN INSPIREREN

Bij Lost in Pablos, vlak bij de Vrijdagsmarkt, vind je geen dure designer labels, wél duurzame labels met een verhaal (uit Scandinavië, Portugal, Engeland en Parijs). De zaak huist in het pand op de hoek van de Onderstraat en de Schepenhuisstraat, waar vroeger warme bakker Dossche gevestigd was.

Lisa Deridder
Lisa Deridder© Wouter Van Vaerenbergh

Wie: Lisa Deridder (34) studeerde aan de modeacademie van KASK en volgde ook de opleiding CAD-CAM in confectie en textieltechnieken. Ze deed daana jarenlang ervaring op in de mannenmode bij de Italiaanse maatpakkenspecialist Villa Verdi, herenkledingzaak Nicole Men, Butch Tailors en maatpakkenspecialist Café Costume. De ervaring die ze tijdens dat parcours opdeed in aankoop en maatwerk komen haar nu goed van pas in haar eigen winkel, waar ze het “op haar manier” wil doen.

Extra: naast het aanbod casual kledij kun je in deze stijvolle winkel ook terecht voor een collectie prêt-à-porter maatpakken en gepersonaliseerd maatwerk. Voor dat laatste werkt Lisa samen met ateliers in Portugal (voor de kostuums) en Polen (voor de hemden). Haar stoffen koopt ze bij gerenommeerde huizen als o.a. Scabal en Ermenegildo Zegna. Bovenal wil de zaakvoerster stijladvies bieden en haar klanten inspireren met soms verrassende combinaties.

Meer dan mode: naast kledij vind je er ook decoratiestukken, tafels en stoelen van het Gentse vintagemerk Roark en collages en schilderijen van de nabijgelegen gallerijwinkel Deneef & Goemaere.

Onderstraat 28, 9000 Gent, lostinpablos.be

AMBACHT: MAATKLEDIJ IS MEER DAN KLEDIJ

Bespoke tailor Aravinda Rodenburg (40) is al elf jaar aan de slag als gespecialiseerd kleermaker van kostuums en hemden op maat en huist met zijn atelier en winkel in de Bagattenstraat. Hij leerde de stiel bij o.a. Guido Vanpoecke, een kleermaker uit Roeselare, en Edward Saxton. Die laatste is een autoriteit op het vlak van bespoke tailoring en heeft een zaak aan Savile Row, het mekka van de kleermakers in Londen.

Shoppen in Gent: zeven boetieks met sterke signatuur
© Wouter Van Vaerenbergh

Aravinda is een opvallende naam. Waar komt die vandaan?

“Mijn ouders waren hippies. In de jaren 70 bleven ze hangen in de stad Auroville in Zuid-India, waar ik geboren ben. Ze hebben mij een typische Indische naam gegeven en lieten zich inspireren door Sri Aurobindo, een bekende Indische goeroe en symbool voor ‘de komst van het licht’.”

Wat is een bespoke tailor?

“Dat is een kleermaker die 52 uren spendeert aan het maken van een maatpak en drie pasbeurten voor de klant voorziet. In heel Europa zijn er nog maar 160 bespoke tailors en in ons land zijn we met vier.”

Hoe verloopt het productieproces bij u?

“In een eerste fase ontmoet ik de klant in mijn atelier, waar we van nul starten. Op basis van een grondig gesprek met de klant bepalen we de stijl, de stof en de afwerking van het pak. Vervolgens geef ik het patroon vorm door een basis te maken van geweven paardenhaar, kameelhaar en katoen. Daarop volgen twee pasbeurten in twee fasen, eerst het passen van de mock of de basis van het pak, later van een meer afgewerkt product. Daarna werk ik het pak perfect af tot in de kleinste details en volgt een laatste pasbeurt. Als de klant overtuigd is dat het kostuum hem als gegoten zit, kan hij het meenemen.

U werkt zonder vaste patronen of catalogus. Waarom die keuze?

“Ik kijk graag hoe iemand zich beweegt en zich presenteert. Op basis van die observatie en rekening houdend met de wensen van de klant laat ik mijn inspiratie werken. Maatkledij is meer dan kledij en dat wil ik in mijn ontwerpen tot uiting laten komen. Een maatpak is een middel om wie je bent in de verf te zetten.”

Wat kost een pak?

“We starten vanaf 2.200 euro. Dat is duur, maar dat komt door de vele werkuren die ik nodig heb voor het maken van het kostuum en de prijs van de stoffen, die beginnen vanaf 160 euro per meter. Het duurste pak dat ik kan maken, kost 30.000 euro. Dat wordt gemaakt met de zeer hoogwaardige vicuñawol, die 7.000 euro per meter kost.”

Ik was verrast dat u als bespoke tailor een jeans draagt. Hoe komt dat?

“Enkele jaren geleden heb ik deelgenomen aan een evenement rond het thema goudkoorts, samen met enkele andere ambachtslui. De jeans is ontstaan in de tweede helft van de negentiende eeuw, als kledingstuk voor de mannen die in de goudmijnen werkten. Voor dat bewuste event rond goudkoorts heb ik een 100 procent authentieke jeans gemaakt volgens de traditionele technieken uit die periode. Sindsdien maak ik ook op maat gemaakte jeansbroeken voor mijn klanten en draag ik er zelf ook graag een.”

Bagattenstraat 137, 9000 Gent, aravindarodenburg.be

Aravinda Rodenburg neemt op zondag 26 november deel aan de Dag van de Ambachten. Meer info: dagvandeambachten.be

MANNEN: À LA CARTE

Shoppen in Gent: zeven boetieks met sterke signatuur
© Wouter Van Vaerenbergh

Café Costume, de specialist in gepersonaliseerde maatpakken, huist voortaan in een prachtig nieuw pand in de Hoogpoort. Zodra je dit statig herenhuis binnentreedt, voel je meteen dat er iets bijzonders staat te gebeuren. De aankoop van een pak volgt hier een bijzonder en aangenaam ritueel: ’tailoring à la carte’. Eerst peilt een van de aanwezige professionele tailors bij een kop koffie naar de reden of het soort gelegenheid waarvoor je een pak zoekt. Het pak van een kunstenaar of een muzikant verschilt immers grondig van een zakelijk pak of het kostuum dat je op een trouw of een avondfeest draagt. Op basis van dit kennismakingsgesprek gaat de tailor samen met de klant op zoek naar de gepaste stof. Er is keuze uit honderden varianten, maar de expertise van de inhouse opgeleide tailor helpt de consument om de juiste stof te selecteren. Eenmaal die keuze gemaakt is, mag de klant letterlijk op de piedestal staan. Daar meet de adviseur hem minutieus op, zodat het kostuum perfect op maat kan worden uitgewerkt. Letterlijk alles aan het maatpak is tot in de kleinste details personaliseerbaar, van de voering over de knopen en het soort revers tot het soort stiksel. Café Costume is na elf jaar nog steeds voordurend in beweging. Vorig jaar bracht het huis met een collectie voeringen een ode aan de surrealistische schilder René Magritte (nog steeds verkrijgbaar) en dit jaar introduceert het Édition de travail, een nieuwe lijn van vlotte zakelijke pakken.

Hoogpoort 43-45, 9000 Gent, cafecostume.com

INTERIEUR: EINDELOOS PERSONALISEREN

Shoppen in Gent: zeven boetieks met sterke signatuur
© Wouter Van Vaerenbergh

In de magnifieke Wolweverskapel in de Korte Dagsteeg huist sinds juni het Deense interieurbedrijf Bolia, met zijn typisch minimalistische look en de mogelijkheid tot verregaande individualisering van de meeste stukken. Wij gingen op zoek naar enkele fraaie eyecatchers.

1. ‘Balance’: deze indrukwekkende marmeren tafel kreeg een centrale plaats in de winkel. De ronde tafel staat op zware massiefhouten poten en is uittrekbaar met een gerookt eiken tussenblad. De weelderige kroonluchter boven de tafel fungeert als blikvanger, maar is niet te koop.

2. ‘Hannah’-zitbank: deze knusse sofa met zachte lijnen en rondingen reflecteert als geen ander de filosofie van Bolia: de klant kan uit oneindig veel configuraties zelf zijn eigen gewenst ontwerp aanduiden en heeft keuze uit 120 verschillende stoffen en meer dan 100 kleuren. Bovendien zijn ook de poten personaliseerbaar.

3. ‘Grape’-hanglamp. Deze pendellamp in de vorm van een ananas is verkrijgbaar in vier formaten en drie uitvoeringen (helder, groen en grijs-zwart glas). In de showroom is de lamp mooi versierd met trendy luchtplantjes.

Korte Dagsteeg 12, 9000 Gent, bolia.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content