Oscar De La Renta

08/10/09 om 00:00 - Bijgewerkt op 07/10/09 om 23:59

Bron: Knack Weekend

Oscar de la Renta wordt geboren in 1932 in Santo Domingo maar verhuist in 1952 naar Madrid, waar hij aan de Academie van San Fernando modetekenen volgt. In 1956 ziet de vrouw van de Amerikaanse ambassadeur in Spanje enkele van zijn schetsen en vraagt hem een jurk te maken voor haar dochter Beatrice. De jurk verschijnt algauw op de cover van Life Magazine.

Balenciaga biedt hem een plaats aan in zijn atelier in Madrid. In 1961 vertrekt de la Renta naar Parijs als assistent-ontwerper bij Lanvin. In 1963 verhuist hij naar het couture- en prêt-à-portersalon van Elizabeth Arden in New York, om in 1965 naar Jane Derby over te stappen. In de jaren die volgen maakt hij naam als de ontwerper van gedurfde, luxueuze maar smaakvolle kleding. Na de dood van Derby neemt de la Renta de firma over en geeft ze zijn eigen naam. In 1967 huwt hij met Françoise de Langlade, hoofdredactrice van de Franse Vogue. Zij sterft in 1983, waarop Oscar een tweede keer huwt in 1989 met Annette Reed.

Naast zijn eigen ontwerpen, start Oscar de la Renta in 1993 met het uitwerken van collecties voor Pierre Balmain in Parijs. Hij wordt zo de eerste Amerikaanse ontwerper voor een Parijs couturehuis. Dat blijft hij bijna tien jaar. In 1997 lanceert hij de minder dure lijn Oscar. In 2001 krijgt hij zijn bronzen plaat in New York op de Fashion Walk of Fame. In hetzelfde jaar kleedt hij de nieuwe First Lady Laura Bush. Bij Oscaruitreikingen zijn de jurken van Oscar de la Renta niet weg te denken.

In juli 2004 laat hij het bestuur over aan zijn schoonzoon Alex Bolen, de echtgenoot van zijn stiefdochter Eliza Reed Bolen, die eerder al werkte voor Donna Karan en Marc Jacobs. Oscar de la Renta zelf blijft voorzitter. (GT)

www.oscardelarenta.com

Onze partners