Moeten we nu zwart of wit dragen om koel te blijven in de zomer?

5335443

Hoe komt het dat woestijnvolkeren vaak zwart dragen en waarom is een bedoeïenentent donker gekleurd? Welke kleur houdt ons nu écht koel op een bloedhete dag?

Hoe komt het dat woestijnvolkeren vaak zwart dragen en waarom is een bedoeïenentent donker gekleurd? Welke kleur houdt ons nu écht koel op een bloedhete dag?

Wanneer we zomerkleding shoppen grijpen we meestal naar lichte, frisse kleuren – niet alleen omdat modetrends dat vaak voorschrijven, maar ook omdat we denken dat dat soort kleding minder warm is bij hoge temperaturen. Maar is dat wel zo? Verschillende wetenschappelijke studies suggereren dat het vooral afhangt van de activiteit die je gepland hebt.

Witte kleding zal immers logischerwijs de stralen van de zon weerkaatsen, terwijl zwarte kleding ze net absorbeert – zoveel is duidelijk. Maar wat de meeste mensen vergeten is dat warmte niet enkel afkomstig is van de zon, maar ook van je eigen lichaam. Wanneer die lichaamswarmte de witte kleding raakt waarin dat lichaam gehuld is, wordt die warmte net teruggekaatst op het lichaam, waardoor je eigenlijk niet kan afkoelen. Wanneer je lichaamswarmte echter met zwarte kleding in contact komt zal die kleding de warmte vasthouden in plaats van terugreflecteren, zo bewezen deze studies. In zwarte kleding koel je dus ook gemakkelijk terug af- als je kleding tenminste los genoeg zit dat de wind ermee kan spelen en het kledingstuk zelf ook een beetje kan afkoelen via convectie.

Ga je dus enkel snel een terrasje doen tijdens je lunchpauze om daarna weer in je ge-airconditionede kantoortje plaats te nemen, dan is wit een goede optie. Spendeer je echter een volledige dag al citytrippend in een pittoresk maar bloedheet stadje aan de Zuid-Italiaanse kust, ga dan voor zwart. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content