Mens en materiaal: interview met lederliefhebber Fred de la Bretonière

In een tijdperk waar zelfs budgetmerken een label met “echt leder” aan hun tassen spelden vinden wij het noodzakelijk aandacht te besteden aan de voorvechters van deze pure materialen. Vaklui die van naadje tot draadje betrokken zijn bij het hele verwerkingsproces, ontwerpers die zich buigen naar de grondstof in plaats van omgekeerd.

Fred de la Bretonière, de Nederlander met de Frans klinkende naam, startte zijn carrière als kunstenaar maar werd gegrepen door het gevoel en de geur van lederwaren. Toen hij in de jaren ’70 extra geld wilde verdienen met een eigen accessoirelijn ging hij al gauw overstag: schoenen maken, dat was echt zijn ding. “Ik ben me gaan verdiepen in de materialen en heb verschillende leerlooierijen bezocht; ik wilde weten op welke manier mijn schoenen het beste tot hun recht zouden komen”, aldus Fred de la Bretonière. Het label werkt dan ook voornamelijk met plantaardig gelooid leer; een natuurlijke manier van leerverwerking waarbij er geen chroomzout aan te pas komt; trager, maar wel ecologischer.

“Bij het milieu werd in die tijd nog niet overdreven stilgestaan. Met plantaardig gelooid leer krijg je gewoon een veel betere structuur en een mooiere patine. Het leder verkleurt ook met de tijd en met het licht dat erop valt, wat voor doorleefde schakeringen zorgt” legt de la Bretonière met liefde uit. Vandaag de dag is zo’n doorleefde look bijzonder trendy, maar de la Bretonière was werkelijk een van de voorlopers van het natuurlijk gelooide leder, wat hem dan ook de referentie maakt voor kwaliteitsaccessoires in dat materiaal.

“Zolang je maar geen dierenras uitroeit”Leder kent de laatste jaren echter heel wat kritiek. Verschillende ontwerpers, zoals Stella McCartney, weigeren het materiaal nog te gebruiken omdat er dieren nodeloos voor zouden moeten lijden. Fred de la Bretoniere nuanceert dat. “Wij gebruiken vooral rundsleder; de huid van dieren die geslacht worden voor hun vlees. Het zou toch zonde zijn om niet de volledige koe te gebruiken? Ik denk dat we niet moeten overdrijven. Zolang je geen dierenras uitroeit of dat je dieren nodeloos laat lijden uit winstbejag zie ik geen probleem.”

Hoewel leder redelijk klassiek is probeert Fred de la Bretonière het label toch telkens een vernieuwende twist te geven. De Shabbies, de ietwat slordige korte laarsjes met een hoog rockgehalte, hebben in een mum van tijd vele harten veroverd en wij voorspellen hetzelfde succesverhaal met de Fretons; sneakers met een Bretoense touch en lederen veters, opgeleukt met moderne accenten zoals pythonprint of een washing. “Ik heb altijd al een sneaker willen maken, ik zeg het al jaren tegen mijn team dus ik ben heel blij dat ze er eindelijk van gekomen zijn” lacht de la Bretonière.

“In feite is het niet zo moeilijk om “hits” te scoren, je moet gewoon heel goed luisteren en om je heen kijken. De trends die jij eruit pikt moeten bovendien ook vertaalbaar zijn naar je merk. Het heeft geen zin om de hele tijd te zweren bij iets wat uiteindelijk niet zal verkopen, die volharding levert je niets op. Ik denk dat we zowel met de Shabbies als met de Fretons kunnen laten zien dat we altijd vooruit denken, zonder onze roots los te laten.” (KS)

Fred de la Bretonière maakt schoenen en lederen accessoires voor mannen en vrouwen. Meer info en verkooppunten kan u vinden op zijn website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content