Marc Dochez (Dominique Models): ‘Blij dat Hanne de moed vond om te spreken’

© REUTERS

Marc Dochez is general manager bij Dominique Models, het Belgische modellenbureau dat Hanne Gaby Odiele ontdekte. Herinnert hij zich nog wanneer Hanne hem vertelde dat ze interseks is?

Hanne Gaby Odiele Termote werd geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, maar dat was jarenlang een goedbewaard geheim. Dit jaar besloot ze zichzelf te bevrijden van het laatste taboe en ontpopte zich tot activiste. Onze redactie heeft daar vier woorden voor: Mens van het Jaar.

Lees ook: Interseks topmodel Hanne Gaby, Mens van het Jaar 2017: ‘Het meisje uit Kooigem is eindelijk vrij’

‘In november 2015 vertelde Hanne mij voor het eerst dat ze interseks is. Ik wist niet wat interseksualiteit betekende en heb dit jaar haar vele interviews goed gelezen om het helemaal te begrijpen, maar ik leefde meteen erg met haar mee.

Marc Dochez
Marc DochezĀ© –

Plots begreep ik waarom ze aan het begin van haar carriĆØre nogal rusteloos, wild en teruggetrokken op mij was overgekomen. Ze had toen net de diagnose gekregen en ik kan me niet inbeelden wat dat met haar hoofd moet gedaan hebben. Toch voelde ik toen ook al dat Hanne iets heel unieks over zich had en dat ze, ondanks haar jonge leeftijd, klaar was voor een stad als New York.’

‘Ik ben blij dat ze de moed vond om te spreken. Modellenwerk is soms wat oppervlakkig, maar Hanne slaagt erin haar modellenstatus te gebruiken voor iets verschrikkelijk waardevols, nuttigs en moedigs. Dat is weinigen gegeven. Ik ben heel trots op haar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content