Higg-index brengt ecologische voetafdruk van kledingbedrijven in kaart

© thinkstock

Via de Higg-index zullen bedrijven vanaf nu zelf kunnen nagaan hoe ecologisch ze eigenlijk wel bezig zijn.

De Sustainable Apparel Coalition, dat zich bezighoudt met de duurzaamheid en de ecologische impact van kledingmerken, heeft zopas een nieuw meetsysteem gelanceerd, dat meldt Women’s Wear Daily. Via de Higg-index zullen bedrijven vanaf nu zelf kunnen nagaan hoe ecologisch ze eigenlijk wel bezig zijn.

“Ecologisch verantwoord”, het is een label dat we tegenwoordig net zo graag in onze neklijn zien staan als Chanel, MiuMiu of Jil Sander, en de mode-industrie wéét dat. Ze zwaaien te pas en te onpas met variaties op ecologie en proberen hun ecologische voetstap zo klein mogelijk te houden (tip: naaldhakken).

Natuurlijk zijn er merken die écht aan de weg van een duurzame industrie timmeren en die zichzelf ook productie na productie proberen verbeteren op dat vlak. Voor hen lanceerde de Sustainable Apparel Coalition de Higg-index; een scoresysteem dat bedrijven de kans geeft om te meten hoe duurzaam en ecologisch ze aan het werk gaan.

De Higg-index bestaat uit drie delen:
1. Een merkmodule dar inzoomt op details zoals hoe het product ontworpen is en hoe het wordt getransporteerd
2. Een productmodule die de duurzaamheid van de gebruikte materialen onder de loep neemt, evenals hoeveel materiaal men op de werkvloer laat liggen en welke finishes er op bepaalde stoffen worden gebruikt.
3. Een faciliteitenmodule die onderzoekt hoe bedrijven omgaan met afval en energie

Jammer genoeg is deze gratis webtool enkel nog maar beschikbaar voor bedrijven; het zou nuttig zijn moest de consument zelf kunnen onderzoeken of een merk duurzaam te werk gaat of niet. Toch is het al een stap in de goede richting; bedrijven als Nike, H&M en Adidas zijn allemaal al een kijkje gaan nemen en zitten dus duidelijk in met de ecologische voetafdruk van hun bedrijf. Een meetsysteem als de Higg-index zal hen hopelijk kunnen helpen veranderingen aan te brengen of problemen te kunnen aanduiden zodat ze in de toekomst nog beter en ecologischer te werk kunnen gaan. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content