Heisa rond Aboriginal invloeden in herfstcollectie Rodarte

Inheemse bevolkingsgroepen protesteren tegen door hen geïnspireerde mode.

Rodarte’s laatste herfstcollectie valt niet bij iedereen in goede aarde. Megan Davis, experte bij het forum voor inheemse kwesties van de Verenigde Naties, noemt de ontwerpen een belediging voor de Aboriginal cultuur.

De zussen Mulleavy, hoofddesigners van Rodarte, lieten zich voor de collectie inspireren door Australië, maar geven toe dat ze er nooit zelf zijn geweest. Hun inspiratie kwam er vooral via fotoboeken en kunstwerken uit het land.

Volgens Davis, een advocate met Aboriginalroots, is hun hun interpretatie ronduit beledigend: “Mensen moeten niet aan een cultureel project beginnen zonder de cultuur in kwestie echt te kennen of minstens een lid ervan te hebben geconsulteerd. Ik vind het ziekelijk om rijke, Westerse vrouwen met de zogenaamde Aboriginal ontwerpen te zien paraderen, vooral als je weet dat een groot deel van die bevolking in grote armoede leeft.”

Patenten

Jammer genoeg voor Davis kwamen de zusje Mulleavy met een antwoord dat haar standpunt min of meer van tafel schuift: “We hebben veel respect voor het werk van andere artiesten. Via officiële kanalen betaalden we patenten op de werken van de Aboriginal artiesten die we gebruikt hebben. Op die manier kunnen ook zij genieten van de opbrengst van onze collectie”, reageerden ze bij Rodarte.

Davis’ klacht wordt in het algemeen dan ook als kortzichtig en lichtgeraakt afgedaan. Toch is het niet de eerste keer dat inheemse bevolkingsgroepen protesteren tegen hun afbeelding in de modewereld.

Navajo
Zo heeft de zogenaamde Native American trend, ook dit seizoen weer een grote hit, al heel wat stof doen opwaaien. Vorige week werd bekendgemaakt dat de eeuwenoude Navajostam het Amerikaanse label Urban Outfitters aanklaagt. Urban Outfitters bracht vorig jaar een reeks items uit onder de naam ‘Navajo’ en schaadde daarmee het patentrecht van de stam op die naam. Bovendien ging het om ondergoed en heupflesjes voor alcohol – associaties die in het verkeerde keelgat zijn geschoten. De Navajo’s noemen het een valse weerspiegeling van hun cultuur.

Inspiratie verboden?

De oorzaak van deze heisa is dubbel. We leven in een wereld waarin we constant worden beïnvloed door andere culturen, terwijl we tegelijkertijd steeds meer geneigd zijn om onze eigen cultuur te beschermen. Hayley Phelan van fashionata.com stelt dat designers hiermee rekening moeten houden door de bevolkingsgroepen in kwestie te betrekken en compenseren voor hun hulp, net zoals men bij Rodarte gedaan heeft.

Bovendien mogen we niet uit het oog verliezen dat mode een kunstvorm is. Ontwerpers geven net als kunstenaars een eigen, persoonlijke twist aan hun inspiratiebronnen. Kijk maar naar Dolce & Gabbana en hun typische Siciliaanse familieclans, Ralph Laurens overdreven portrettering van de Noord-Amerikaanse WASP, de tribal prints bij Burberry Prorsum en de Picasso-truien in de zomercollectie van Jil Sander. Ook zij zijn gebaseerd op clichés en culturen die de designers niet noodzakelijk kennen en stroken dus niet volledig met de realiteit. De vraag is of er dan gesproken moet worden van creativiteit of misbruik. (IVDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content