Geen minderjarige modellen meer voor Vogue

Het lijkt erop dat het modemagazine zich houdt aan The Health Initiative, waarbij het zich engageerde om een gezonder vrouwbeeld en betere werkomstandigheden voor modellen te promoten.

The Health Initiative van Vogue, waarbij het magazine zich in al haar edities wil engageren om geen minderjarige of ongezond magere modellen te publiceren maakte even geleden bijzonder veel furore. Nu de juninummers in de winkels liggen zijn we benieuwd of Vogue zich aan dit lovenswaardige initiatief heeft kunnen houden.

Wij bespraken al de 19 covers van alle edities, bij Fashionista heeft men nu ook de inhoud onder de loep genomen om te zien of Vogue zich aan The Health Initiative heeft gehouden. Aangezien leeftijd het beste na te trekken valt onderzochten ze vooral of Vogue inderdaad niet met modellen onder de 16 jaar heeft gewerkt, of althans niet bewust.

Leeftijd is voor veel vrouwen een heikele kwestie, maar vooral modellen zijn zich terdege bewust van hun houdbaarheidsdatum. In september 2009 vertelde Aymeline Valade tijdens een Fashion TV interview dat ze twintig was, terwijl Vogue haar amper twee jaar later nog naar voren schoof als een model van 26 ‘met levenservaring’. Ook Siri Tollerød loog over haar leeftijd: “Ik was tweeënhalf jaar lang 18”, aldus het model in New York Magazine. Eerder dit jaar onthulde zelfs Agyness Deyn, waarvan wij dachten dat ze erboven stond, dat ze eigenlijk zes jaar ouder is dan ze zei toen ze eerst begon met modellenwerk. Volgens Fashionista zijn geen van deze incidenten eenmalig en komen ze regelmatig voor in de modellenindustrie waar 24 al wordt gezien als oud. Ouch.

Fashionista noteerde nauwkeurig de namen van alle gebruikte modellen van de juninummers van Vogue en trok hun leeftijden na bij hun modellenbureaus. Het is niet voor 100% zeker dat deze modellenbureaus over de juiste gegevens beschikken, maar een bedrijf dat een beetje professioneel werkt laat meisjes hun pasje flashen in plaats van hen op hun woord te geloven.

De bevindingen van Fashionista zijn alvast bemoedigend. Slechts 25% van de gefotografeerde modellen in de juninummers waren onder de 20 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd rond 24 lag. Ja, ook hier werden wenkbrauwen gefronst. Van een veertienjarig model (Thairine Garcia voor Marc Jacobs op de aprilcover van Vogue Italië) naar modellen die tien jaar meer op de teller hebben staan; dat ruikt naar een mediastunt. Verder onderzoek bewees echter dat deze trend al langer aan de gang is. Toen men bij Fashionista dezelfde test deed bij juninummers van 2010 en 2011 waren de gemiddelde leeftijden 23.2 en 23.5; een mooie stijging doorheen de jaren dus.

Ook de modellen uit de top 20 van Fashionistas eigen artikelenreeks ‘top models in Vogue‘ hadden een gemiddelde leeftijd van 26.5. Sterker nog: slechts 10% van de modellen in de top 20 van 2009 tot 2011 was nog een tiener en geen van hen was onder de 16. Dat zijn er dus maar 6 van de 60.

Bij Fashionista is men blij met de resultaten maar men wijst er wel op dat het échte probleem vooral ligt bij de modellenbureaus die meisjes te vroeg aannemen. Want zelfs al zijn de modellen in Vogue over de 16, dat weerhoudt modellenscouts er niet van om 12-jarigen in te schrijven. Gelukkig is Vogue redelijk hardnekkig. Edward Enninful, fashion director bij W-magazine herinnerde zich een incident met huidig topmodel Karlie Kloss, toen het meisje in 2007 haar carrière begon.

@edwardenninful 1st time I saw @karliekloss she was 14, I was at Vogue. I asked Anna Wintour if I could shoot her but was told not ’til she was 16 xoxo aldus Enninful op twitter.

Deze tweet getuigt dat men bij Vogue zelfs vijf jaar voor The Health Initiative ijverde voor een gezond mensbeeld door middel van gezonde en legale modellen. Jammer genoeg kan Vogue de industrie niet op hun eentje veranderen. De medewerking van artistiek directeurs, ontwerpers en modellenscouts is essentieel, besluit Fashionista journaliste Dana Kruspe. Wij geven alvast vijf sterren voor de moeite. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content