Wim signaleert: vechten om de modeweken

© GF/CNMI

Het modecircus verhuist vandaag van Londen naar Milaan. Een wapenstilstand tussen de organisatoren van de modeweken is echter nog niet voor morgen.

Het modecircus verhuist vandaag van Londen naar Milaan. Een wapenstilstand tussen de organisatoren van de modeweken is echter nog niet voor morgen.

Dat het al langer niet botert tussen de organisatoren van ’s werelds voornaamste modeweken is bekend. New York, Londen, Parijs en Milaan vechten immers elk seizoen om de aandacht en vooral het reisbudget van aankopers, journalisten en modellen. Zeker in tijden van crisis hebben de vier zwaargewichten van het modeseizoen een broertje dood aan

overlappende kalenders.

Timing

Minder gegeerde modeweken als die van Wenen, Vancouver en Melbourne leven vooral op de belangstelling uit eigen land, maar dat ligt anders bij de grote spelers. De ongelukkige timing van de een gaat haast altijd ten koste van het succes van de ander – een winkelier of journalist kan immers niet op twee plaatsen tegelijk zijn.

Om u een idee te geven van het belang van zo’n modeweek: in Londen worden tijdens de modemarathon voor 100 miljoen Britse pond aan orders getekend, terwijl de extra inkomsten voor de stad zelf op 20 miljoen Britse pond geraamd worden.

Bijgevolg zat het er ook dit seizoen bovenarms op tussen de Council of Fashion Designers of America (CFDA), de British Fashion Council (BFC) en de Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI). Tegen eerder gemaakte afspraken in begint laatstgenoemde immers morgen al aan de modeweek in Milaan, waardoor New York en Londen uiteindelijk hun data moesten herzien. Pech voor wie al maanden op voorhand zijn vliegtuigticket en hotelkamer geboekt had.

IJdele hoop

“We moeten het modeseizoen niet langer zien als een opeenvolging van individuele modeweken, maar als een globale industrie”, stelde CFDA-bons Steven Kolb begin dit jaar in de vakblad Women’s Wear Daily.

IJdele hoop, zo blijkt nu. Een nieuw rondje armworstelen kondigt zich immers aan voor de mannenmodeweken die begin januari 2013 plaatsvinden. Deze keer is het de kalender van de Londense modeweek die de Italianen in de gordijnen jaagt: de data vallen immers grotendeels samen met die van Pitti Uomo, ’s werelds belangrijkste mannenmodebeurs die de Milanese modeweek op gang trekt.

“Het lijkt het bestuur van de BFC te ontgaan dat ’s werelds economie moeilijke tijden beleeft”, reageerde beursorganisator Raffaello Napoleone verbolgen. “Organisatoren van modebeurzen doen alle mogelijke moeite om een internationale kalender samen te stellen die het aankopers en journalisten mogelijk maakt om efficiënt te werken en de kosten te reduceren”. Deze keer houden de Britten echter voet bij stuk – de ‘pax moda’ is dus nog niet voor morgen.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content