Showroom Belgium in Parijs: vijf jonge ontwerpers in de kijker

Het Flanders Fashion Institute organiseert al meer dan vijf jaar Showroom Belgium tijdens de modeweek in Parijs.

Het Flanders Fashion Institute organiseert al meer dan vijf jaar Showroom Belgium tijdens de modeweek in Parijs. Op dit evenement krijgen telkens vijf ontwerpers de kans om hun collectie voor te stellen aan het publiek in Parijs. Deze editie stellen HrVi van Harvey Bouterse, Van Hongo, Pierre-Antoine Vettorello, Tom Van der Borght en WOLF. By Sofie Claes hun zomercollectie ’13 voor. Knack Weekend ging een kijkje nemen tijdens de openingsavond van Showroom Belgium.

Het Flanders Fashion Institute (FFI) ondersteunt al enkele jaren de aanwezigheid van Belgische ontwerpers in Parijs tijdens de voorstelling van hun nieuwe collectie. Met Showroom Belgium wil het FFI opkomend modetalent een sterk platform aanbieden. Deze editie stellen vijf ontwerpers hun zomercollectie ’13 voor aan de internationale mode-industrie, pers en aankopers: HrVi van Harvey Bouterse, Van Hongo, Pierre Antoine Vettorello, Tom Van der Borght en WOLF. By Sofie Claes. Elk van deze ontwerpers hebben een sterke visie op mode en een geheel eigen stijl. We laten u kennismaken met deze vijf jonge talenten.

1. HrVi van Harvey Bouterse: vrouwelijke prints

HrVi werd in 2011 opgericht door Harvey Bouterse, die ervaring heeft opgedaan bij onder meer Wim Neels en Veronique Branquinho. Voor zijn collecties werkt Bouterse steeds samen met kunstenaars en ontwerpers uit verschillende disciplines. Eenvoud met een perfecte afwerking primeert voor Bouterse. Voor de zomercollectie ’13 liet Bouterse zich inspireren door keramiek uit de jaren ’50 en ’60. De prints zijn kleurrijk en voor de materialen koos Bouterse onder meer voor geweven zijde en leder. Naast het ontwerpen voor zijn eigen collecties, werkt Bouterse ook als Senior Designer womenswear pre-collection bij Jean-Paul Gaulthier in Parijs.

2. Van Hongo: Antwerpen in de mix met Japan

De ontwerpster achter Van Hongo is Izumi Hongo en zij is afkomstig uit Tokyo. Na een opleiding architectuur in haar thuisland, koos ze voor een modeopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In het laatste jaar van deze opleiding zag haar eigen label het levenslicht. Met een eerdere collectie stond ze ook al in een showroom tijdens de Japan Fashion Week. In 2011 opent ze haar eigen Salon Van Hongo in Antwerpen.
Voor de zomercollectie ’13 laat Izumi zich ook inspireren door keramiek en de zachte prints van dit materiaal (strepen). Het mooiste stuk is een jurkje in lichtblauw.

3. Pierre-Antoine Vettorello

In 2010 studeerde Vettorello af aan de Modeacademie van Antwerpen. Hij deed ervaring op bij onder meer Lagerfeld Gallery en Balenciaga in Parijs. Sinds 2011 staat hij aan het hoofd van zijn eigen label. Voor zijn zomercollectie ’13 liet hij zich inspireren door zijn reizen naar Ierland. Hij kwam er in aanraking met een mystieke cultuur, waar de band met de natuur een belangrijke rol speelde. Zijn kleding is doordrongen van mythologische en exotische prints: een mix tussen Afrikaanse en Keltische culturen. Ook aanwezig in zijn collectie: zijn handgemaakte hoeden (intussen uitgegroeid tot zijn handelsmerk).

4. Tom Van der Borght

Met een achtergrond als sociaal werker stort Tom Van der Borght zich in 2006 in de wereld van de mode met een opleiding in patroon- en naaitechnieken. Dit jaar studeerde hij af aan de Stedelijke Academie van Sint-Niklaas in mode-ontwerp. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij Maureen De Clercq in Antwerpen. Zijn zomercollectie ’13 draagt de naam ‘COC’ (Church of Chica). De collectie is doordrongen van kleur en knotsgekke prints. Doet een beetje denken aan Walter Van Beirendonck.

5. WOLF. By Sofie Claes

Sofie Claes heeft haar eigen atelier in Antwerpen. Haar collectie worden gekenmerkt door minimalisme en asymmetrie. Voor de collectie ’13 haalde Sofie Claes haar inspiratie uit de natuur en meer bepaald uit ruwe mineralen en rotsen. De hoofdkleuren zijn wit, zwart en grijs. Prints werden afgeleid uit de stenen en we krijgen een spel van lijnen in sommige ontwerpen. Dit zien we vooral bij een jasje, het lievelingsstuk van de ontwerpster zelf, dat door de lijnen een speciale look and feel krijgt.
Wie graag zelf een kijkje gaat nemen in Showroom Belgium kan dit nog tot en met 3 oktober in 81 rue du Temple, 75003 Parijs. Dagelijks geopend van 10 tot 19 uur (woensdag tot 15 uur).

Laura Van Roey, onze verslaggeefster in Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content