Postkaart uit Capetown

© Dirk Bikkembergs

Afspraak in Milaan, waar tot dinsdag de mannencollecties voor de zomer van 2011 worden voorgesteld.

Afspraak in Milaan, waar tot dinsdag de mannencollecties voor de zomer van 2011 worden voorgesteld.

Dirk Bikkembergs opende gisterenavond de modeweek. Met het wereldkampioenschap voetbal kon de populairste Belgische ontwerper twee kanten uit: zich concentreren op de actie in Zuid-Afrika (en dus op automatische piloot spelen), of extra zijn best doen. De uitnodiging voor zijn evenement had de vorm van een postkaart uit Kaapstad. Greetings from Capetown, getekend Dirk XXX.

Voetbalglam

De ontwerper koos uiteindelijk voor een tussenoplossing: Bikkembergs verplaatste zijn catwalk naar Zuid-Afrika, in de schaduw van de tafelberg. De show werd in Milaan geprojecteerd op het grote scherm aan de Duomo, dat doorgaans wordt gebruikt voor voetbalwedstrijden. Bikkembergs leidde het filmpje zelf in. Hij was al jaren dol op Zuid-Afrika, vertelde hij. Toen hij hoorde dat de modeweek en het Wereldkampioenschap tegelijk zouden plaatsvinden, hoefde hij niet lang na te denken: hij zou de show naar ginder brengen.

De collectie is iets ruiger dan we van Bikkembergs gewoon zijn, met zwarte Indianenflodders, Sigue Sigue Sputnik en T Rex op de soundtrack, en opvallend veel zwart en geel (maar wat te denken van de body voor mannen?). De volledige collectie is te zien op onze Catwalk-site: http://catwalk.knackweekend.rnews.be/nl/life-and-style/mode/catwalk/list.php?id=6993&parentId=6818.

Multicolor Missoni

Een heel ander, iets subtieler register dan dat van Bikkembergs bij Missoni. Dat merk hield een garden party, met aan het eind van de tuin een line-up elegante jongens in de voor Missoni typische veelgekleurde strepen, gedragen in laagjes. Fris, maar toch onmiddellijk herkenbaar. Extra punten voor de multicolor dekschoenen. De zomer leek gisterenavond eindelijk begonnen.

Vandaag begint het officiele programma van de Milano Fashion Week met catwalkshows van onder meer Corneliani, Calvin Klein Collection en Versace. De show van Burberry Prorsum wordt live gestreamd (zie live.burberry.com, vanaf 15u).

Een primeur in de mannenmode: onmiddellijk na de show wordt een aantal stukken online te koop aangeboden. Bestellingen zouden over zes à acht weken geleverd worden, meer dan vier maanden voor dezelfde items in de winkel liggen. En zo herschrijft Burberry de economie van de mode – gevolgd door onder meer Armani, dat de shows van Emporio Armani (zondag om 10u30) en Giorgio Armani (dinsdag om 12u) live brengt (live.armani.com, en de Facebook-pagina van het merk). Voor het eerst ook te volgen op iPhone en iPad.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content