Parijs: in de showrooms

Niet elke ontwerper of ieder modehuis showt zijn nieuwe collectie tijdens een defilé. Heel wat kleine én gereputeerde namen kiezen voor een budgetvriendelijkere presentatie in een showroom.

Niet elke ontwerper of ieder modehuis showt zijn nieuwe collectie tijdens een defilé. Heel wat kleine én gereputeerde namen kiezen voor een budgetvriendelijkere presentatie in een showroom, die ze al dan niet delen met andere ontwerpers.
In het Théâtre du Châtelet ontvangt Delvaux haar gasten op de vierde etage. Véronique Branquinho geeft uitleg bij de nieuwe, acht modellen grote collectie die ze heeft ontworpen voor het Belgische lederwarenhuis. “Ik heb het vakmanschap van onze ambachtsmensen willen combineren met een aantal volumes en constructies die ik vond ontbreken in het gamma.”

“De savoir-faire van Delvaux zit in de afwerking, de technieken, de details, de coupes, zowel langs de buitenkant als binnenin elke handtas, waar bijvoorbeeld altijd een spiegeltje in verstopt zit. Die knowhow kan je onmogelijk goedkoop namaken”, vertelt Branquinho.

De Vlaamse ontwerpster heeft haar stijl en vrijheid gevonden voor het huis, en dat doet haar zichtbaar deugd.


Tim Van Steenbergen heeft het voorbije jaar nauw samengewerkt met operaregisseur Guy Cassiers, van wie hij een boek cadeau kreeg over de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer, die prompt het vertrekpunt werd voor Van Steenbergens wintercollectie. Het resultaat zijn ‘rijke’ kleren – van een binnenste buiten draagbare mouton retrourné tot zwierige cocktailjurkjes met vlinderprint en jaren vijftig little black dresses – die bol staan van textuur en trompe l’oeileffecten.

“De stof moet voor zich spreken”, aldus de ontwerper. “Door plissés, een mix van wol, katoen en satijn, heb ik reliëf willen creëren. Al het overbodige mocht weg. Het was een oefening in vormstudie. De uitgepuurde emotie van een drapering op de rug, een sterk kleuraccent, of een warm materiaal als angorawol zegt genoeg.”


Ook Christian Wijnants heeft met zijn neus in de boeken gezeten. Het oeuvre van Duits schilder Gerhard Richter zette de Antwerpenaar ertoe aan om oude prints te recycleren, gecombineerd met nieuwe motieven, of over elkaar verwerkt. Zodat bloemen en visschubben samen verwerkt werden op rokjes, tops en transparante leggings.

Souvenirs uit Afrika en een grote liefde voor bos en beestjes, verwerkt op een vloeiende, beetje hippie-achtige manier, maken Wijnants signatuur en kleurenpalet seizoen na seizoen uitgebreider. Zijn bagage als breigoedleraar aan de Antwerpse Modeacademie verwerkt hij in oversized jacquards, mantels en extra large truien, in wol, tricot en zijde.


Geen literaire of kunstzinnige verwijzingen in de showroom van Stephan Schneider, de Duitser die na zijn studies aan de Modeacademie al meer dan vijftien jaar in ’t stad is blijven werken.

Schneider heeft zijn pure en tijdloze wintercollectie opgebouwd rond de sjaal, die hij op subtiele en sublieme manier verwerkt in een reeks grijze, zwarte, olijf- en karamelkleurige mantels, tailleurs en cardigans. De sjaal is nu eens uitgerafeld, dan weer geknipt in de revers van een manteljasje, maar oogt nooit complex of rock ’n roll.

Scnheiders mode is sober, maar met details die als pure luxe aanvoelen, zoals een gebreide zoom aan de boord van een sportieve pantalon of het comfort van een perfect geknipt, opgewollen jasje.


Het Flanders Fashion Institue (FFI) en Wallonie Bruxelles Design / Mode (WBDM) geven dit seizoen in Parijs onderdak aan twaalf startende (zoals Wolf by Sofie Claes), of al wat meer ervaren Belgische ontwerpers (de handtassen van Eric Beauduin), in de showroom Belgium.

De twaalf mogen een eigen act voorzien om hun collectie in de kijker te zetten en dat zorgt voor animo in de showroom. Zo houden de modellen van jodevisscher een stoelendans, in een collectie die qua kleurenpalet en details geïnspireerd is op het Gentse cupcakehuisje Julie’s House, en heeft Kim Stumpf een zangeres meegebracht, die ze tijdens diens performance aan- en uitkleedt met haar artisanaal gebreide stuks. Céline Pinckers toont een speelse en vrouwelijke lingeriecollectie, met elementen uit de jaren twintig en vijftig. Benieuwd hoe het verhaal van de jonge Belgen zal evolueren.

Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content