Parijs: de greatest hits in een notendop

De greatest hits in een notendop. En enkele snapshots uit Parijs.

De Belgische pers is, bij ons weten, nooit uitgenodigd voor Balenciaga, en intussen zijn we dat gewoon. Toch jammer dat we er niet bij waren toen gisteren een aantal zitbankjes het begaf, en de volledige zaal moest rechtstaan, Catherine Deneuve inbegrepen. Uitstekende collectie van Nicolas Ghesquière, met oversized volumes en een nieuwe kijk op de jeansbroek.

Carven, van ontwerper Guillaume Henry, toonde een mix van bergfolklore – van de Alpen tot de Himalaya – en de esthetiek van zijn Parisienne. Denk: dirndljurken en lederhosen. De look evolueerde naar meer exotische varianten tegen het einde van de show, met gekleurde kant en Peruviaanse prints. Enkele hoogtepunten: de oversized trenchcoats en plisséjurken met een print in zwart, geel en roze en mooie schouderlijn.

Manish Arora, de enige Indische designer op de kalender, onthult begin volgende week zijn eerste collectie voor Paco Rabanne. Gisteren showde hij zijn eigen lijn – die gemakkelijker draagbaar lijkt dan in het recente verleden. Arora gebruikte voor het eerst zwart en wit, maar blijft toch een meester in bont kleurengebruik (plus hologrameffecten, en glitter in alle gedaantes). De show was erg goed gedaan, met een hilarische gastrol voor Almodovar-actrice Rosy De Palma.

Bekijk alle beelden van het Manish Arora defilé op Catwalk Weekend.

Ann Demeulemeester bouwde verder op de mannencollectie die ze in juni in Parijs heeft getoond: de woestijn, met lange, zachte gewaden. Een Demeulemeester-light, op een catwalk van zand, met veel doorkijkstoffen en misschien een meer sensuele aanpak dan gewoonlijk.

Bekijk alle beelden van het Ann Demeulemeester defilé op Catwalk Weekend.

Pinko toonde, in de marge van de officiële kalender, het debuut van de Italiaanse Alessandra Fachinetti, die in het verleden onder meer voor Gucci en Valentino heeft ontworpen. De nieuwe lijn van Pinko, Uniqueness, wordt hoofdzakelijk online verkocht.

Myriam Ullens blijft volharden met haar project MUS, een lijn voor welgestelde vrouwen die veel reizen, net als zij. Als ontwerper heeft ze opnieuw Véronique Leroy ingelijfd, en de combinatie van haar talent en de financiële middelen van Ullens is uitstekend. De grote luxemerken kunnen er maar een voorbeeld aan nemen.

Het defilé van A.F. Vandevorst vond net als dat van Manish Arora plaats in de Cité de l’Architecture et du Patrimoine. De collectie is geïnspireerd op een reis naar Kenia die de ontwerpers An Vandevorst en Filip Arickx vorig jaar maakten, en de Turkana- en Samburustammen daar. Dat vertaalde zich naar warme woestijnkleuren – bijna herfstkleuren – gedrapeerde jurken met veel franjes en kwasten, paisleymotieven en vaste A.F.-ingrediënten als militaire jasjes en veel leder. Fans van de schoenen van A.F. Vandevorst komen ook dit seizoen aan hun trekken.

Bekijk alle beelden van het A.F. Vandevorst defilé op Catwalk Weekend.

Showroom Belgium werd op gang gezongen door Daan. Er waren pintjes en kleren van onder meer Conni Kaminski, Monsieur Bul en Wolf. By Sofie Claes. Ook de winnaar van de Knack Weekend-shoot, Niels Peeraer, was een van de jonge wolven. Een leuke (her)ontdekking zijn de handtassen van Eric Beauduin.

Jesse Brouns en Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content