Oscar de la Renta kiest voor kleur

Als het aan Oscar de la Renta ligt, lopen we er volgend najaar kleurrijk bij.

Terwijl vele Amerikaanse ontwerpers het voor volgende herfst sober houden, gooit Oscar de la Renta het over een andere boeg. Niet te rustig. Geen understatements. Maar integendeel een krachtig “nee” tegen neutraliteit en een duidelijke keuze voor levendige kleuren.

De collectie die de la Renta woensdag in New York toonde was een stevige stijlbreuk met zijn chique neutraliteit van vorig seizoen. De designer vulde zijn catwalk met blauw, olijf-en smaragdgroen, goud en wel honderd verschillende tinten rood, vaak in gedurfde combinaties. Zo bijvoorbeeld een rode mantel met paarse kraag en vice versa. De la Renta trad zijn New Yorkse collega’s wel bij in openlijke opulentie, onder meer met de keuze voor bont. Haast elke jas werkte hij af met bont. Ook de pakken en jurken van de la Renta waren visueel exuberant: chique, soepele jurken en strak getailleerde jasjes met zachtere rokken. In zijn avondcollectie vormde een magenta baljurk over een zwarte onderrok de absolute blikvanger.

“In essentie Amerikaanse sportkleding”, zo schreef Michael Kors in zijn programma en hij toonde een collectie die zou kunnen gedefinieerd worden als ‘relaxte luxe’. “Dit is een echte garderobe”, aldus de designer. “Ik ben het beu mensen avondkledij op het werk te laten dragen”. Kors legde de nadruk op broeken en koos voor neutrale kleuren als camel en grijs, maar gaf ze toch een interessant detail mee, zoals bijvoorbeeld donkere lederen mouwen.

Later op de dag was het de beurt aan Justin Timberlake met zijn label William Rast. Zoals altijd ‘rock chic’ met de nadruk op leder en denim.

Proenza Schouler rondde de dag af met een scherp kantje. Hij ziet vrouwen volgend najaar in geometrisch bedrukte babydoll jurkjes met strategische uitsnijdingen in Gotische stijl.

Morgen, op de laatste dag van de New York Fashion Week, worden nog enkele grote namen verwacht: Ralph Lauren, Calvin Klein en Tommy Hilfiger tonen dan hun collecties voor de herfst en winter van 2010-2011.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in New York op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content