Milano Uomo: een nieuw begin voor Prada

© Jesse Brouns

De mannenmodeweek van Milaan is halverwege. Bij Moncler zag onze verslaggever ter plaatse tapdansende matrozen. Calvin Klein Collection stuurde all-American hunks in jeans en t-shirt over de catwalk. En Miuccia Prada loensde, met wat verbeelding, naar het sixtieserfgoed van Pierre Cardin.

De mannenmodeweek van Milaan is halverwege. Bij Moncler zag onze verslaggever ter plaatse tapdansende matrozen. Calvin Klein Collection stuurde all-American hunks in jeans en t-shirt over de catwalk. En Miuccia Prada loensde, met wat verbeelding, naar het sixtieserfgoed van Pierre Cardin.
De zondagochtend opent in Milaan steevast met Bottega Veneta. Op het programma: een luxe herinterpretatie van hippie, met veel tuniekhemden – gepukt uit de klassieke garderobe van matrozen en kurta’s. Opvallend lichte, bijna vrouwelijke materialen (zijdemousseline, organza, en papierachtige stof) in neutraal grijs en blauw.

Bij Salvatore Ferragamo noteren we een koerswijziging: geen saaie pakken, maar een opvallend frisse parade van casual outfits in snoepgoedkleurtjes. Pop in de lijn van wat er momenteel bij een merk als Kenzo wordt gebracht. Het kleurenpalet heeft een hoog David Hockney-gehalte. Knaloranje mantel gecombineerd met lichtblauwe broek en muntgroene trui. Dat spettert. Op het eind zijn er toch nog wat pakken, wit, of versierd met waterverfplekken.
Ook de schoenen zijn technicolor. De focus ligt op sneakers, tegen de traditie in. De soundtrack bij Ferragamo is van Electronic, de oude, efemere Britse supergroep met leden van The Smiths, New Order en de Pet Shop Boys. Getting Away With It. En dat nummer zal wel niet toevallig gekozen zijn.

Meer Britse popgeschiedenis bij Vivienne Westwood MAN: op de uitnodiging prijkt de foto die in 1980 het debuut van de popgroep Bow Wow Wow sierde (See Jungle! See Jungle! Go Join Your Gang, Yeah! City All Over! Go Ape Crazy; destijds was dat een wereldrecord in de categorie Langste Titel Van Een Grammofoonplaat): een reĆ«nscenering van Manets Le dĆ©jeuner sur l’herbe. Ik was als negenjarige kleuter een grote fan van zangeres Annabella Lwin, en dus erg nieuwsgierig naar de show van Westwood. Die ging over picnics: er waren hemden met wijn- en grasvlekken, eerder traditionele pakken, en hier en daar een kroontje van klimop. Toch een beetje een teleurstelling.

Het erfgoed van Calvin Klein Collection is Amerikaans: Good Vibrations van de Beach Boys, afgewisseld met Metallica en Guns’n’Roses. Ontwerper Italo Zucchelli vertrekt van de Amerikaanse basics: een jeansbroek en een wit t-shirt. De modellen zijn, zoals gewoonlijk, all-American hunks. Surfers ook, in monochrome bloemetjesprint. De stijl is enigszins verwant aan de duistere surfwear waarmee Adam Kimmel de voorbije seizoenen veel vrienden heeft gemaakt.

Trussardi geeft een tuinfeest in een oude Milaanse villa, maar de collectie, opnieuw van ontwerper Umit Benan Sahin, gaat eigenlijk over de Tyrrheense kust. De kleuren zijn nostalgisch (oker, flesgroen, tabak), de stijl is relaxt (op misschien een geperforeerd lederen shortje na: mooi, maar misschien niet zo aangenaam in de hete zon). Heel veel accessoires, fietsen en windhonden inbegrepen. Het logo van Trussardi, zo’n windhond in een ovaal, wordt beschouwd als het oudste mode-embleem van de geschiedenis, en wordt komende zomer breed uitgesmeerd.

Bij Prada zit de zaal vol met fans gekleed in de kitschprints van de huidige zomercollectie (de voltallige Japanse pers is bijvoorbeeld van kop tot teen in Prada uitgedost; de Chinezen hebben een lichte voorkeur voor Givenchy). Het fanatisme van de fashionista’s voor Prada gaat zo ver dat we er bijna ziek van worden. En dat geldt blijbaar ook voor Miuccia Prada zelf: ze begon voor komende zomer van een blanco vel papier.

De zaal is ook zo opgevat: een witte doos in het oude industriƫle pand van het merk, met aan weerszijden van de tribunes een soort skateramp (een ontwerp van architect Rem Koolhaas, zoals gewoonlijk). De kleren zijn sportief, bijna minimaal, met een obsessie voor de witte lijn (er lopen ook meisjes mee: Prada gebruikt hetzelfde thema voor de precollectie voor dames). Het vestimentaire sixtieserfgoed van Pierre Cardin is niet ver. Een uitstekende show, maar uiteindelijk misschien toch een beetje klinisch.

Thom Browne wijdt bij Moncler Gamme Bleu elk seizoen aan een andere sporttak. Voor zomer 2013 liet hij een schip uitvaren. Mooie show, met een rij tapdansende matrozen. En de kleren? Die blijven typisch Browne: los van alle trends, en alleen voor de echte fans.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content