Milaan: Zee, strand en David Gandy

9u30, via Manzoni 40.Corneliani heeft de vloer van het Teatro Manzoni met zand bestrooid. Het merk werkt voor het eerst met ecologisch verantwoorde, waterbestendige hennep. Als zelfs een klassiek pakkenhuis hogere sferen opzoekt (en vooral: milieuvriendelijk denkt), betekent dat dan dat er een nieuw tijdperk is aangebroken voor de mannenmode? Mogelijks wel.

De pakken zijn, zoals elders, lichter en minder gestructureerd dan in het verleden. De kleuren komen van strand en woestijn. De broeken zijn vaak opvallend wijd. Er is nogal wat comfortabel breiwerk, en zelfs enkele onverwachte, mooie leren jekkers. Ergens tussen Brunello Cucinelli (zeg maar, de Italiaanse Ralph Lauren), en Giorgio Armani.

10u30, via Savona 56. Bij Ermenegildo Zegna geen zand op de catwalk, wel keien. We moeten ons op een strand bij zonsondergang wanen. In Brazilië, suggereert de soundtrack. Het is gemakkelijk om daar kleuren bij te bedenken: zongebleekt blauw, beige, ecru. Alles zacht, voor de romantisch ingestelde jonge zakenman. Ook hier zijn de silhouetten ongestructureerd en de stoffen licht, met onder meer technologisch geavanceerde zijdes (Microsilk, met een resinecoating, of Silkco, gemixt met katoen). Heel veel kreukels, en scherpe joggingbroeken gecombineerd met losse doublebreasted blazers.

11u, via Gaspare Bugatti 7. Mr Hare is een Brits schoenenmerk dat sinds 2008 een plek heeft veroverd in ’s werelds meest gereputeerde winkels. De zomercollectie staat in het teken van de maand augustus, en waarom niet.

14u, Metropol, viale Piave 24. Bij Dolce e Gabbana staat de godganse dag in het teken van David Gandy. De populaire spierbundel wordt in een open auto paradegewijs door Milaan gereden, signeert parfumflacons in grootwarenhuis La Rinascente, en t-shirts met zijn beeltenis in de flagshipstore van Dolce e Gabbana. ’s Avonds geven de ontwerpers een feestje voor het vuistdikke koffietafelboek dat ze aan Gandy hebben gewijd.

Hij hangt ook, half naakt, in de vitrines van het handvol winkels van het merk in Milaan. En loopt, in dezelfde lichte tenue, mee in de show van Dolce e Gabbana. Die wordt, zoals de vorige seizoenen, voorafgegaan door live twitterberichten, geprojecteerd op reusachtige schermen boven de catwalk. Dat leest een beetje zielig: de doorsnee fashionista in de zaal, of achter zijn/haar computer, heeft zo te zien het brein van een dwergkonijn.

De collectie? Die is leuk, maar gebaseerd op één stylingtrucje: rasters en résille. Een gimmick volstaat in 2011 om een merk relevant te maken (zie bijvoorbeeld dit seizoen de hondenprints bij Givenchy, of voor de dames, de fluogele en dito roze broeken bij Jil Sander). Zeker als meer dan tachtig procent van de kleren op de doorsnee catwalkshow nooit in productie worden gebracht. De geperforeerde ruitjesbroeken en dito hesjes van Dolce e Gabbana, in zwart of wit, zijn in die zin helemaal van hun tijd.

15u, via Beltrami 5.Jil Sander, nooit verlegen om een gimmick, heeft het over ‘The Generation of Today as a Generation of all Times’. Creatief directeur Raf Simons beschrijft de collectie als een collage van verschillende proporties en als een ‘ontregeling van het tijdsperspectief’. Het is met andere woorden een remix-collectie.

Hoge, behoorlijk wijde broeken (ere wie ere toekomt: Raf Simons was eerst met die trend), seventieskragen, boxy T-shirts, plastic accessoires, legerbottines, slangenleder, transparant PVC. Dat klinkt inderdaad als een show van Prada (bij wie we niet eens zo lang geleden gelijkaardige wetlook-kapsels zagen).

De kleuren zijn, op de accessoires na, donker: marine, geblakkerd bruin, donkergroen. Tussen postmodern en apocalyps. Hebben mannen nu al opnieuw zin in zwart? Afwachten. Maar zo’n dikke trui onder een regenjasje van transparant plastic lijkt ons toch wat over the top voor augustus.

15u30, via della Spiga 50. Twee jongens showen de nieuwe kleren van Marni in het door Future Systems ingerichte vlaggenschip van het merk. Marni is natuurlijk altijd een beetje hetzelfde, maar heeft steeds minstens een handvol essentiële stukken. Dat is ook volgende zomer zo.

16u, via Bigli 11A. Umit Benan, die later deze week debuteert bij Trussardi, heeft in korte tijd indruk gemaakt met zijn eigen, nochtans niet gemakkelijk draagbare lijn. Na zijn American Psycho collectie van vorig seizoen brengt hij nu een eerbetoon aan zijn ‘mentor en oude vriend’ Nino Cerutti. Terwijl de modellen aan een lange tafel zitten op de binnenplaats van een galerie, gaan Cerutti en Benan samen op de foto. Jammer dat Cerutti’s eigen merk (thans in Chinese handen) momenteel zo stuurloos lijkt.

17u, Corso Venezia 16. We komen nog net op tijd voor Burberry Prorsum. Afrikaanse prints, pompommutsen en felgekleurde truien met, zo zien wij dat toch, een Missoni-toets. Zoals bij Jil Sander, en elders: veel winters breiwerk. Misschien hebben de mannenontwerpers allemaal samen dat onrustwekkende krantenbericht gelezen over de afgenomen energie van de zon, en rekenen ze op een bitter koude zomer.

Of misschien denkt Burberry gewoon aan zijn online-business: fans konden, zoals voorbije seizoenen, onmiddellijk na de show naar hartelust items bestellen. Levering: over anderhalve maand of daaromtrent. Een seizoen te vroeg, maar wel precies op tijd voor de herfst.

18u, Chiesa Sconscrata di San Paolo Converso, corso Italia 21. Het shuttlebusje naar John Varvatos rijdt hopeloos verloren (lang verhaal), maar we komen nog net op tijd. De Amerikaanse ontwerper liet zich inspireren door de retraites van rockgroepen als de Stones, Led Zep, of The Who naar het platteland. ‘Daar, ver van het platteland, hebben al die groepen hun meest creatieve, vernieuwendste platen opgenomen,’ aldus Varvatos. En ze kwamen, oppert de ontwerper, tegelijk terug met een nieuwe look: frisser, zachter, romantischer. Adjectieven die ook voor deze collectie kunnen worden gebruikt.

19u, via Melegari 3. Roberto Cavalli heeft een cirkelvormige show: we zitten buiten, rondom een grasperk. De ontwerper heeft weinig nieuws te vertellen. Er is kortom nog steeds een markt voor playboypakken in, bijvoorbeeld, koningsblauw.

20u, Museo della Permanente, via Turati 34. Laatste show van de dag: Neil Barrett. De Brit heeft de grafische elementen uit de klassieke mannengarderobe uitvergroot, verhaspeld, uiteengerokken: prins van Wales, chevron, Bretonse strepen. De kleuren zijn militair: kaki, zwart, chino. En zoals vanouds bij Barrett zijn er flink wat hybrides. Bijvoorbeeld die van een leren jekker met een mantel of een bomberjack. Niet overrompeld, of bijzonder origineel, maar wel veruit de meest draagbare collectie van de dag (en de mooiste modellen).

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content