Mannenmode Parijs: Dries Van Notens eeuwige jeugd

Een eerder matige openingsdag van de Parijse modeweek werd in extremis gered door Dries Van Noten.

De set-up bij Dries Van Noten, in een open parkeergarage langs de Seine, heeft iets van een foto van de Nederlandse, sinds de jaren zeventig naar Amerika verhuisde fotograaf Ari Marcopoulos: beton, grafitti en torenhoog gestapelde luidsprekers. Van Noten brengt luxe skinheads. De collectie mengt, op enigszins ongewone maar voortreffelijk geslaagde wijze, punk en gekleed. De jongens dragen bombers en legerbottines, gebleekte jeans en militaire shorts, gecombineerd met klassiekere stukken uit de mannengarderobe, alsof stoute jongens te graai zijn gegaan in de kast van hun rijke grootvader. Een bijzonder jeugdige collectie van een gevestigd ontwerper die durft. Wat ons betreft het tweede hoogtepunt van de mannenmodeweek, na Prada in Milaan.

Van Ari Marcopoulos gesproken: de fotograaf maakte in opdracht van Stefano Pilati van Yves Saint Laurent een korte documentaire over tattoo artiest Mark Mahoney, No Way Back. De film wordt vandaag gepresenteerd voor de presentatie van YSL, en is alvast te zien op de website van het merk.

Tattoos waren er gisteren al te zien bij Louis Vuitton. Ontwerper Paul Helbers werkte samen met Scott Campbell, die in New York een legendarische tattoo parlor heeft. Na Chanel en Raf Simons in het recente verleden (een dieptepunt in de carrière van de laatste) hebben we niet noodzakelijk zin in nog méér tatoeagemode. Goed dat Helbers voldoende perfect uitgevoerde pakken heeft voorzien, in prachtige materialen soms, al dan niet met korte broek.

Jean-Paul Gaultier is, net als Emporio Armani in Milaan, bijzonder camp. Zijn show speelt zich af in het bedampte kader van een hammam, waar in niet meer dan een slipje of handdoek gehulde Arabische jongens elkaar masseren. De collectie is een Noord-Afrikaanse verkleedpartij, met lederen djebalahs, maar ook een passage hemden en t-shirts met 3D print. Een leuke gimmick, maar toch vooral: een gimmick. Gaultier laat ook dubbelgangers meelopen van Yves Saint Laurent en zijn muze Betty Catroux, beroemde inwoners van Marrakech.

Bij Viktor & Rolf kreeg het publiek een live optreden van La Roux cadeau. De kleren waren ingegeven door het Biarritz van de jaren 1940 (kort samengevat: formele sportswear en relaxte tailoring). Het Nederlandse duo zet voor zijn damescollecties altijd megashows op. De mannenshow was, net als vorig seizoen, het tegenovergestelde daarvan. Een intiem onderonsje, voor hoop en al zestig man: je krijgt zo een ander facet te zien van de ontwerpers.

Jesse Brouns.

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content