In beeld: Iris Van Herpen Couture

Iris Van Herpen toonde op de catwalk ook een ontwerp dat tot stand kwam met de 3D-printtechnologie van het Belgische bedrijf Materialise, dat dankzij Europese onderzoekssteun uitgegroeid is van een universitaire spin-off tot een multinational.

Sven Hermans, Account Manager voor Materialise, zegt over de nieuwste collectie het volgende: “Wij werkten voor het eerst samen met Iris van Herpen en ontwikkelden een hybridische creatie waarin unieke, transparante botachtige structuren zijn verwerkt die tot stand kwamen met Mammoth Stereolithografie. Dankzij 3D printing zijn de jurken naadloos en op maat gemaakt. Het is bijzonder boeiend om met Iris van Herpen te werken en haar complexe geometrische ontwerpen gestalte te geven; 3D printing kan zulke ontwerpen, in tegenstelling tot andere productieprocessen voor kleding, snel en in één stuk vorm geven.”

Hoe het werkt Het ontwerp werd eerst in samenwerking met Isaie Bloch, een Belgische architect en grafisch artiest, op een computer getekend, waarna het met software van Materialise geschikt werd gemaakt voor 3D printing. Fouten of obstakels moesten eerst worden weggewerkt voordat het ontwerp naar de printer kon worden gestuurd. Het ontwerp kreeg dan vorm met de Mammoth Stereolithografie, een techniek van ‘additive manufacturing’ (additieve vormgeving) die voorwerpen laag per laag opbouwt. De Mammoth-machines van Materialise zijn ’s werelds grootste en snelste stereolithografiemachines, die de onderneming ook zelf gebouwd heeft. UV-lasers scannen het ontwerp in een vloeibare hars die hard wordt op de plaatsen die de laser raakt, zodat het 3D-voorwerp geleidelijk gestalte krijgt. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content