De oude garde

21/09/09 om 13:00 - Bijgewerkt om 12:59

Bron: Knack Weekend

Londen Fashion Week (LFW) kreeg voor zijn vijfentwintigste verjaardag een nieuw onderkomen in een historisch paleis, het gigantische Somerset House, tussen The Strand en de Theems.

Londen Fashion Week (LFW) kreeg voor zijn vijfentwintigste verjaardag een nieuw onderkomen in een historisch paleis, het gigantische Somerset House, tussen The Strand en de Theems. Op het enorme binnenplein is voor de gelegenheid een gigantische tent opgesteld. In de kamers eromheen zijn showrooms geïnstalleerd, en tentoonstellingsruimte (vanavond opent een expo over Showstudio, de modewebsite van Nick Knight, meer daarover later). In de showrooms zagen we gisteren onder meer de nieuwe collectie van Stella McCartney voor Adidas. McCartney toont haar eigen collecties al jaren in Parijs. Matthew Williamson en Burberry zijn voor de verjaardagseditie van LFW naar huis teruggekeerd, maar McCartney blijft voor Parijs opteren. De collectie voor Adidas is een typische lijn in opdracht ? sportkledij met wat extra toeters en bellen ? en veel minder spectaculair dan die andere ontwerperscollectie van de sportgigant, Y-3 met Yohji Yamamoto.

We zagen dit weekend een aantal oudgedienden. Jasper Conran viert, net als LFW, zijn vijfentwintigste verjaardag als ontwerper. Feestelijk was zijn show niet echt. Licht, dat wel, met bijna uitsluitend witte jurken en pakjes, en veel perforaties. Men zou verwachten dat een ontwerper met een kwarteeuw ervaring op zijn minst een eigen smoel had. Maar in de mode is dat geen vereiste (in het geval van Marc Jacobs blijkt het zelfs een pluspunt).

Wat hebben Matthew Williamson, Eley Kishimoto en Julien McDonald gemeenschappelijk? Gebroken liefdesrelaties met illustere merken, repectievelijk Pucci, Cacharel en Givenchy. Ze showden gisteren kort na elkaar. Williamson, die voor zijn défilé een onderkomen vond in het hoofdkwartier van veilinghuis Phillips De Pury, speelde op automatische piloot, met een collectie in het teken van de driehoek. Zijn mode glanst en flikkert als vanouds, maar evolueert niet. Eley Kishimoto, gespecialiseerd in lichtjes kitscherige prints (voor het eigen label en in opdracht van anderen), had het een tijd moeilijk, maar staat er nu blijkbaar weer. Met de nadruk op blijkbaar, want we hebben de show gemist. De officiÃ"le, met gratis flesjes water en haarlak bevoorraadde journalistenbus van LFW geraakte na het défilé van Matthew Williamson strop in het verkeer. Morgen stappen we. En vertellen we u alles over, onder meer, de thuismatch van Paul Smith.

Jesse Brouns

Lees meer over:

Onze partners