De mooiste show: Burberry Prorsum

In Milaan wordt de mannenmode voor komende winter voorgesteld. De mooiste show van het afgelopen weekeinde was die van Burberry Prorsum.

De mooiste show van het afgelopen weekeinde (maar niet noodzakelijk de beste) is die van Burberry Prorsum. Christopher Bailey, Chief Creative Officer put zoals in het verleden uit het erfgoed van zijn werkgever. De muziek komt als vanouds van de jaren tachtig: Maid of Orleans van Orchestral Manoeuvres In The Dark, Vienna van Ultravox. De nadruk ligt dit keer op khaki parademantels, zwaar en massief, met dubbele rij gouden knopen.

De volledige collectie is militair geïnspireerd, en stoerder dan we van Bailey gewoon zijn (en zelfs relatief macho: de jongens dragen jeanshemden onder hun mantels). Bij de hoogtepunten tellen we een paar oogverblindende truien en enkele sublieme vesten in schapenvacht met dubbele kraag. Bijster origineel is het allemaal niet, welintegendeel. Maar op de catwalk ziet het er prachtig uit. En in het echte leven plannen we nog voor het einde van de week een bezoek aan de stock américain bij ons thuis in de buurt.

Het lijkt dit seizoen alsof nogal wat ontwerpers te diep in het glas hebben gekeken. Frankie Morello, een merk dat op min of meer hetzelfde publiek mikt als Dirk Bikkembergs en Dsquared, voert een dansspektakel op met kaalgeschoren mannen in kleine slipjes. Tezelfdertijd wordt op een immens scherm een film geprojecteerd waarin we onder meer Dracula’s kasteel in Transsilvanië herkennen. Op de catwalk zijn de krijtlijnen van een voetbalterreinen getekend. De modellen dragen Schotse rokjes. Voor de de finale maken ze hun opwachting in voetbaltenues, gemaakt van doorzichtig zwart kant. Voetbalgothic? Hm…

Vivienne Westwood plaatst haar collectie in het teken van een andere vrieswinter, die van 1979, toen Groot-Brittannië ook politiek op barsten stond. De ontwerpster laat zich inspireren door de zwervers uit die periode, maar kijkt, net als Burberry en een pak andere merken dit seizoen, naar militaire garderobes. De show opent met een dakloze die wakker wordt in zijn slaapzak en eindigt met de ontwerpster in lompen die in een winkelkarretje over de catwalk wordt gerold. Westwood zet zich voortdurend in voor de goede zaak: ze deelt dit keer recycleerbare flesjes water uit voor de pers, showt t-shirts met ecologische slogans, en voert enkele leden van het Groene Kruis van Milaan op als modellen). Maar toch: een theaterje opvoeren met modellen die voor zwervers spelen — met als uiteindelijk doel het verkopen van kleren — terwijl op straat echte mensen sterven van de koude, is ons toch net iets te cynisch.


Zestien torso’s om dankbaar voor te zijnPrada pakt uit, zoals gewoonlijk, met een indrukwekkende opstelling. In de immense ruimte van het merk, een oude fabriekshal, zijn verschillende tribunes ingericht. Er is een reusachtige, geheel roze geschilderde bar en er zijn ook enkele architecturale elementen in fris geel. Maar het opvallendst zijn de statistieken en lijstjes die op vloeren en muren zijn aangebracht. Ze zijn overwegend absurd, deels gecensureerd. Top 10 incredible sounds. Top 10 common faults in human thoughts. The Smiths top songs (op één: There Is A Light That Never Goes Out). Sixteen sexy chests to be thankful for (onder wie Zac Efron en David Beckham). Op een groot scherm wordt een geanimeerd metroplan geprojecteerd, en autootjes. Wat het allemaal betekent, is niet onmiddellijk duidelijk, en dat wordt het ook niet als de show eindelijk begint.

Prada toont voor het eerst mannen en vrouwen tegelijk (Pre-fall voor de dames, een tussencollectie die normaal gezien niet op de catwalk wordt getoond). De esthetiek grijpt terug naar de jaren zeventig, maar tegelijk ook naar het Prada van de nineties, met mantels in camouflagemotief en andere kitscherige prints, veel camel, te korte truitjes, en ook nogal wat stijlclashes (op de klankband zingt Kurt Cobain: Rape Me). Het is, net zoals vorig seizoen bij Prada, een erg jonge collectie, die als voornaamste verdienste heeft kleurrijk te zijn en optimistisch. Een opluchting na de overvloed van somber grijs op de meeste andere catwalks in Milaan.

Jesse Brouns.

Bekijk alle defilés van de mannenmode in Milaan op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content