Fair Fashion Fest in Gent stelt eerlijke kledij centraal

© iStockphoto

Het Gentse Museum over Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT) is overrompeld door bezoekers voor het eerste Fair Fashion Fest. Via infosessies, workshops, een repaircafé, markt, cinema en modeshow maakten bezoekers kennis met eerlijke kledij in al haar facetten.

“Het thema leeft duidelijk”, zegt de Gentse schepen Tine Heyse (Groen), die rond eerlijke kledij inzet op twee sporen. “We willen ervoor zorgen dat nog meer Gentenaars in meer winkels eerlijke en duurzame kledij kunnen kopen, het aanbod kan nog breder en versterkt worden.” Daarom werkt Gent aan een platform waarop ondernemers, het middenveld en onderzoekers ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Daarnaast wil Heyse de consument verder sensibiliseren en informeren. Als eerste Fair Trade Gemeente van Vlaanderen wil Gent ook inzetten op het segment duurzame kledij voor het eigen stadspersoneel.

Tijdens het festival namen verscheidene sprekers het woord, zoals Lynsey Dubbeld, trendanalist en auteur van “Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland”, en Claudia Hulshof, image-consultant en auteur van “Signalen. Kledingstijl op je werk”.

Ook interessant is het initiatief van de Amsterdammer Niels Olskam, die met een groep vrijwilligers zowat driehonderd kledingmerken op de rooster legt via www.rankabrand.nl. De merkenvergelijkingssite rapporteert niet alleen over wie nalaat zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar wijst ook op verbeteringen.

Het Fair Fashion Fest is een initiatief van Oxfam en de dienst Noord-Zuidsamenwerking van de stad Gent. FFF trapt overigens de Gentse Belmundo Noord-Zuidmaand af, met dit jaar “grondstoffen” als thema.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content