Élodie Ouédraogo: ‘Ik besef heel goed dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is’

© JBC

Élodie Ouédraogo nam de ’top’ uit topsport met zich mee en paste het toe op alles waar ze haar tanden in zet. Binnenkort hangt haar tweede collectie voor kledingketen JBC alweer in de rekken. Knack Weekend mocht exclusief een kijkje achter de schermen nemen, en onderwierp de gracieuze gazelle aan een aantal vragen.

Dit is al je tweede collectie voor JBC. Wat heb je geleerd uit je eerste lijn?

Élodie Ouédraogo: “Heel wat, maar ik ben voor mijn nieuwe collectie toch met een bijna blanco vel moeten beginnen. Logisch ook: de eerste collectie bestond volledig uit sweatshirts en daarbij moet je eigenlijk maar weinig nadenken over de vormen van de vrouw voor wie je ontwerpt. Nu, met een collectie vol jurkjes en rokjes, moest ik plots met lichaamsbouw rekening houden en daar moet je écht voor kunnen ontwerpen. Ik heb me dus laten bijstaan door de experts van JBC en samen hebben we gezocht naar de beste snit. Dat was zo interessant! Ik wou niet gewoon snel een ontwerp goedkeuren en mijn naam eronder zetten: ik probeer echt bij te leren.”

Je collectie bestaat volledig uit zwart en wit: een statement?

Ouédraogo: “Niet per sé: het zijn kleuren die gewoon heel makkelijk (met elkaar) te combineren zijn. Elke vrouw houdt van multifunctionele kledingstukken die je met een paar accessoires kan up- of downdressen en daar lenen deze stuks zich perfect toe. Ik wou vooral een draagbare lijn ontwikkelen, iets waar iedere vrouw zich in kan vinden. Pas op: de collectie is nog steeds heel ‘Elodie’, maar dat zit hem dan vooral in de accenten. Ik had heel gemakkelijk allemaal stuks waar vooral ik goed mee zou staan op papier kunnen zetten, maar daar hebben slechts weinig mensen iets aan en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Élodie Ouédraogo: 'Ik besef heel goed dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is'
© JBC

Is dat ook niet het sterke fundament van deze samenwerking: je democratische visie op mode die strookt met die van JBC?

Ouédraogo: “Absoluut; JBC brengt mode dichter naar de mensen toe. Hun ontwerpen variëren van trendy naar wat klassieker, maar dat is net waarom ik het label een warm hart toedraag; iedereen kan daar gaan winkelen.”

Wat is je favoriet stuk?

Ouedraogo: “Ik had me voorbereid op deze vraag en dan dacht ik nog “de fringe!” maar ondertussen wéét ik het zelfs niet meer. Dat hangt echt af van mijn stemming en verandert dus altijd.”

Aan welke vrouwen denk je wanneer je voor je kleerkast staat of wanneer je de tekenpen in handen houdt voor JBC. Wie is je modemuze?

Ouédraogo: “Gewoon de vrouw op straat. Ik vind het fantastisch om te zien hoe iedereen met zijn budget en beschikbare middelen mixt en matcht. Ze dragen dan combinaties die voor hen heel vanzelfsprekend lijken, maar die anderen toch inspireren net omdat het zo persoonlijk is.”

Dan kijk je er ook vast naar uit om te zien hoe mensen met jouw stuks allemaal combinaties zullen maken?

Ouédraogo: (enthousiast) “Ja! Ik vond dat vorige keer zo tof wanneer mensen foto’s stuurden van de sweatshirts en hoe ze die droegen. Dat is fantastisch hé, je maakt iets en je hoopt wel dat mensen het leuk zullen vinden, maar om dan effectief te zien dat ze wat jij uitgedacht hebt de moeite waard vinden om te kopen, dat is onbeschrijfelijk.”

Élodie Ouédraogo: 'Ik besef heel goed dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is'
© JBC

JBC wordt dit jaar 40, waar zie je jezelf als je veertig bent?

Ouédraogo: “Ik ben gelukkig met de manier waarop mijn leven op dit moment loopt en als ik dat nog twintig jaar kan volhouden zal ik een héél tevreden madam zijn. Ik heb dan ook niet te klagen hé, ik heb een fantastische overgang van topsport naar dit leven gehad, ik heb veel kansen gekregen en ben met allerlei projecten bezig. Dat is zo’n verschil met vroeger, toen ik dag in dag uit met hetzelfde bezig was en probeerde alles zo goed mogelijk te doen. Nu heb ik wat meer vrijheid en ademruimte in mijn doen en laten en is er soms ook ruimte voor “niet slagen”. Ik blijf wel eerlijk en kritisch voor mezelf, dat zal er niet uitgaan vrees ik, maar daardoor blijf ik ook met beide voetjes op de grond. Ik besef namelijk heel goed dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

Is het door je atletiekverleden dat je zo stevig in je schoenen staat nu?

Ouédraogo: “Vooral door mijn mama. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 17 was en mijn moeder heeft 5 kinderen alleen grootgebracht. Zij is op dat gebied voor mij het perfecte voorbeeld. Mijn mama heeft ons echt geleerd dat wanneer je iets wil in het leven, je er zelf achteraan moet gaan. Ik vind het natuurlijk leuk wanneer mijn partner mij eens een keertje trakteert maar ik wil altijd weten dat ik alleen verder kan als het nodig is. Dat klinkt niet romantisch, maar dat is wel het leven. Ik wil nooit van iets of iemand afhankelijk zijn.”

Is je mama weer zo trots als de vorige keer?

Ouédraogo: (lacht) ‘T zal wel zijn! Telkens wanneer ik met haar aan de telefoon hang, wil ze vooral weten hoe het met de collectie is.”

Élodie Ouédraogo: 'Ik besef heel goed dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is'
© JBC

De collectie van Élodie voor JBC is vanaf 1 april te koop in alle JBC winkels en in de JBC webshop.

Élodie Ouédraogo: 'Ik besef heel goed dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is'
© JBC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content