Diversiteit op modeweken kent kleine vooruitgang: 1/4de modellen nog steeds blank

Models present creations at Kanye West's Yeezy Season 3 Collection presentation and listening party for the "The Life of Pablo" album during New York Fashion Week February 11, 2016. REUTERS/Andrew Kelly TPX IMAGES OF THE DAY - RTX26KFT © REUTERS

The Fashion Spot maakt na iedere modeweek een verslag van de diversiteit op de catwalk. We zien een kleine vooruitgang, maar er is helaas nog heel wat werk aan de winkel. Ontdek hier welke merken diversiteit al hoog in het vaandel dragen en welke op de vingers getikt moeten worden.

Van Parijs tot Milaan en van New York tot Londen: de modeweken zijn het hoogtepunt bij uitstek voor heel wat modeliefhebbers. De nieuwe collecties worden met veel tamtam voorgesteld en de streetstylers halen hun mooiste, meest opvallende outfits boven in de hoop vastgelegd te worden op de gevoelige plaat.

Helaas wordt de fashion week niet ten volle benut om diverse schoonheid te vieren. Volgens het Fashion Spot rapport zien we verbetering tegenover de vorige edities, maar zijn de blanke, jonge en slanke modellen nog steeds in de meerderheid.

Afkomst

New York was de meest diverse stad op gebied van de afkomst van de modellen. Wat niet zal verbazen als je kijkt naar de ontelbare verschillende nationaliteiten die de stad bevolken. In de Big Apple was 31.9 procent van de modellen van een andere afkomst dan het kaukasische ras. Parijs volgde met 21.9 procent. Londen en Milaan stonden op plaats drie en vier. De meeste steden gingen erop vooruit, maar Londen was dit seizoen minder divers dan tijdens het vorige seizoen.

Gemiddeld was minder dan 25% van de modellen tijdens de modeweken in de vier grote steden van een andere afkomst.

Gemiddeld was minder dan 25% van de modellen tijdens de modeweken in de vier grote steden van een andere afkomst. 75.25% van de modellen op de catwalk was blank. Dit kan gezien worden als een kleine vooruitgang tegenover SS16, toen 77.6% blank was en tegenover FW15 toen nog 80% van kaukasische herkomst was.

De meeste modellen met een andere huidskleur dan blank werden gespot bij de modeshow van Yeezy, het label van Kanye West. Hij stuurde enkel modellen van andere origine de catwalk op. Zac Posen koos voor 87% niet-blanke modellen en Chromat behaalt de derde plaats (85%).

Bij Junya Watanabe en Comme des GarƧons selecteerden de casting agents dan weer geen enkel model van andere origine. Balenciaga en Ann Demeulemeester hadden slechts ƩƩn niet-blank model in hun show.

Diversiteit op modeweken kent kleine vooruitgang: 1/4de modellen nog steeds blank
Ā© The Fashion Spot

Lichaamsvorm

Op het gebied van plus-size zagen we een fikse achteruitgang. In alle grote shows in New York, Parijs, Milaan en Londen zagen we slechts zes plus-plusmodellen op de catwalk. Tijdens de SS16 shows waren er dat nog veertien, meer dan het dubbele.

In alle grote shows in New York, Parijs, Milaan en Londen zagen we slechts zes plus-plusmodellen op de catwalk.

In New York wandelden Denise Bidot en Sabina Karlsson mee in de show van Chromat. Bij Sophie Theallet werden Candice Huffine en Marquita Pring ingehuurd en voor H&M Studio in Parijs liepen Ashley Graham en Myla Dalbesio over de catwalk.

Van alle groepen die hier besproken worden, waren plus-sizemodellen het minst vertegenwoordigd tijdens de modeweken.

Leeftijd

Modellen die ouder zijn dan het gemiddelde model waren dan weer meer aanwezig dit seizoen. Er werden elf oudere modellen ingeschakeld tegenover vijf tijdens SS16. Van Veronica Webb tot Pat Cleveland: deze ‘oudere’ dames waren een mooie toevoeging aan de modellencast van de FW16 shows.

Transgender

Milaan was de enige stad die dit seizoen geen enkel plus-size, transgender of ouder model de catwalk opstuurde. De casting agents in de Italiaanse stad zijn zich dus van geen kwaad bewust als het gaat over de diversiteitsproblematiek in de modewereld. Of ze zijn wel op de hoogte, maar steken de kop in het zand.

Andreja Pejic
Andreja PejicĀ© Instagram/Andreja Pejic

Er werden in totaal acht transgendermodellen gesignaleerd in de drie andere steden. Dat is een kleine vooruitgang tegenover SS16, toen er vijf transgendermodellen werden gecast.

H&M Studio zorgde voor de meest inclusieve diversiteit dit seizoen: Andreja Pejic representeerde de transgendergemeenschap, er waren plus-sizemodellen, oudere modellen en modellen van andere origine. Ann-Sofie Johansson, creatief adviseur bij H&M, legde uit dat diversiteit sowieso belangrijk is voor H&M en dat hun nieuwste collectie draait rond de sterkte en de schoonheid van vrouwen.

Klik hier voor een duidelijke infografiek van The Fashion Spot.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content