Dirk Van Saene

Steeds weer stuiten actuele modehistorici op hetzelfde probleem: hoe de stijl van Dirk Van Saene in enkele woorden samen te vatten? Het is onbegonnen werk, maar dat is vooral door toedoen van de ontwerper zelf. Van Saene (°1959) weigert zich aan eenzelfde signatuur te houden en gruwt ervan heersende trends te volgen. Toch is zijn schare fans het erover eens: met de naam Dirk Van Saene in het label geweven, krijgt men kwaliteit en originaliteit, en dat is niet niks.


Van Saene studeerde in 1981 af aan de Antwerpse Academie en opende meteen een eigen boetiek met eigen creaties, Beauties & Heroes genaamd. In 1983 won hij de hoofdprijs tijdens de tweede editie van de Gouden Spoel. Als lid van de Antwerpse Zes trok hij met zijn collectie naar Londen, in 1987. Drie jaar later showde hij voor het eerst in Parijs.


Ook tijdens zijn defilés doet Van Saene niets zoals het ‘hoort’: de ene keer zet hij de hele backstage, incluis de kappers en make-upartiesten, op het hoofdpodium, een andere keer geeft hij elke mannequin een transistorradio mee, steeds met een ander muziekje erin. Zijn ontwerpen geven ook een immer veranderende wending aan: nu eens deconstructivistisch, dan weer erg couture en chic. De basis is steeds zijn liefde voor het vak én het vakmanschap: zijn doorgedreven technische kennis stelt hem in staat vaak vernuftige ontwerpen te verzinnen.


In 2001 fungeerde Van Saene als curator van de tentoonstelling ter ere van Coco Chanel, in het kader van Mode 2001: Landed-Geland. Hetzelfde jaar was hij passerende hoofdredacteur van het Belgische modeblad Nr. A. Samen met zijn partner Walter Van Beirendonck baat hij ook de shop ‘Walter’ uit in Antwerpen. Hij geeft ook les aan de Antwerpse modeacademie. (PDP)

www.dirkvansaene.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content