DE SCHOENENBOER

Diego Rossetti in de moestuin van Circolo del Gelso. © Debby Termonia

Samen met zijn broers Luca en Dario runt Diego Rossetti het Italiaanse schoenenmerk Fratelli Rossetti. In het weekend ruilt hij zijn loafers voor laarzen, om te werken in de tuin van Circolo del Gelso. “Schoenen maken of groenten kweken, zo verschillend is dat niet.”

Circolo del Gelso ligt op een uur rijden van Milaan, en op een kwartier van Parabiago, het dorp waar Diego’s vader Renzo meer dan zestig jaar geleden een schoenenfabriek opende. Vandaag staan zijn drie zonen aan het hoofd van Fratelli Rossetti, een bloeiend bedrijf met 24 eigen boetieks over de hele wereld. De fabriek is er nog altijd, maar dan groter en nieuwer, al blijft het productieproces van de schoenen grotendeels ambachtelijk. Er zijn tot tweehonderd menselijke handelingen nodig voor één paar. “Als je ziet hoe onze schoenen gemaakt worden, zul je nooit meer zeggen dat ze duur zijn”, zegt Diego Rossetti, terwijl we op een bankje aan de rand van zijn moestuin in Circolo del Gelso zitten. “We zijn geen luxemerk, dat willen we ook niet worden. We danken onze reputatie aan de kwaliteit van onze schoenen. Als we daar trouw aan blijven, is de toekomst van ons bedrijf verzekerd.”

Diego Rossetti kocht Circolo del Gelso twintig jaar geleden, maar door “de Italiaanse bureaucratie” begon hij het landhuis pas tien jaar later te verbouwen. In 2014 opende hij eindelijk de deuren. “Ik ben begonnen met Circolo om mijn oude schoolvrienden weer samen te brengen. Na onze studies waren we elkaar wat uit het oog verloren. We komen hier nu elke week, zonder enige verplichting. We spelen met de kaarten of biljarten. Er is ook een restaurant waar je op donderdag en zaterdag kunt eten. Alle groenten komen uit onze eigen tuin. We hebben kippen en koeien. We maken zelf kaas en die verkopen we, net als de eieren, tijdens het weekend. Circolo is zo’n succes dat we intussen een zeventigtal leden tellen.”

Waarom wilde je een boerderij bij de club ?

Diego Rossetti: “Ik ben graag in de tuin bezig. Het geeft me veel voldoening. Vroeger kon ik niet wachten om elk weekend weg te gaan, nu doe ik niets liever dan samen met Mario, onze tuinman, de grond om te spitten. Ik merk ook dat we, na jaren de natuur te hebben verwaarloosd, opnieuw geven om wat we op ons bord krijgen. Er wordt in Italië eindelijk gesproken van ‘seizoensgroenten’ en ‘bio’. Ook hier wordt alles biologisch gekweekt. We gebruiken geen pesticiden. We hadden dit jaar insecten op onze aubergines, maar in plaats van ze te besproeien hebben we ervoor gekozen om de oogst verloren te laten gaan.”

Waar komt die liefde voor de natuur vandaan ?

“Van mijn vader. Hij heeft altijd van tuinieren gehouden. Hij vond het onbegrijpelijk dat ik er als jongeman niet om gaf, maar als je twintig bent, heb je gewoon andere interesses. Nu ik wat ouder word, sta ik meer stil bij wat belangrijk is in het leven. Ik zie ook steeds meer van mijn vader in mezelf : hij was een man van de productie, iemand die graag met zijn handen bezig was.”

Liggen de werelden van Fratelli en van Circolo niet ver uit elkaar ?

“Schoenen maken of groenten kweken, zo verschillend is dat niet. De waarden zijn dezelfde. Hier gaat dat in de eerste plaats over respect voor de natuur, bij Fratelli over respect voor onze werknemers én onze klanten door hen waar voor hun geld te geven. We zijn er ook trots op dat alles hier, in Italië, gemaakt wordt. Landbouw en schoenen, het hoort ook tot de geschiedenis van het land. Italië heeft een agrarische achtergrond, we zijn bekend om onze wijnen, kazen en onze lekkere tomaten. Maar er zijn ook regio’s die gespecialiseerd zijn in het maken van schoenen. Fratelli Rossetti is niet de enige met een schoenenfabriek in Parabiago, ook Chanel en Louboutin zitten hier. Het is dus niet verwonderlijk dat die twee elkaar af en toe kruisen.”

ROSSETTI ZONDER FRATELLI

Circolo del Gelso is een project van Diego Rossetti, en niet van zijn fratelli. “Als iemand in het bedrijf een idee heeft, wordt dat altijd afgetoetst met de twee anderen. Hier ben ik de enige verantwoordelijke. Dat maakt de uitdaging nog groter. Het was namelijk echt niet zeker of een club als deze zou werken in een klein dorp als Cerro Maggiore. Er waren twee mogelijkheden: ofwel was het een slecht idee, ofwel een goed maar was niemand tot dan moedig genoeg om het te proberen. Dat was hier gelukkig het geval.”

Italië staat bekend om zijn vaak goed draaiende familiebedrijven. Wat is het geheim ?

“Er zijn inderdaad veel familiebedrijven, maar geloof me, ze draaien lang niet allemaal goed. Wij hebben het geluk dat we heel complementair zijn. Mijn vader had een goed oog voor talent en heeft ons alle drie een eigen richting uitgeduwd. Ik ben begonnen op de marketingafdeling, Luca bij de boekhouding en Dario, die aan de Academie heeft gestuurd, bij het designteam. Het geheim ? Een familiebedrijf draait niet om de winst, maar om de trots voor het product dat je maakt. Het draagt tenslotte jouw naam. Een goede reputatie is belangrijker dan veel geld verdienen. Bovendien wordt dat geld vaak opnieuw in de zaak gestoken. Er is een Italiaans gezegde dat luidt: ‘Een familiebedrijf is een rijk bedrijf van een arme familie’.”

Denk je al aan de opvolging ?

“Veel familiebedrijven komen in de problemen als er te veel leden mee zijn gemoeid. Daarom hebben we besloten om de managers van de eigenaars te scheiden. Wij zijn de laatste generatie Rossetti’s met een leidinggevende functie in het bedrijf. Als een van onze zeven kinderen ooit in het bedrijf wil stappen, dan moeten ze eerst elders directeur worden. En dan nog zullen ze moeten bewijzen dat ze geschikt zijn voor de job. We maken het hen bewust niet gemakkelijk. Onze prioriteit is dat het bedrijf het goed doet, want daar hangt veel van af. We zijn verantwoordelijk voor het inkomen van meer dan driehonderd gezinnen in Parabiago, daar kan geen achternaam tegenop.”

Tekst Ellen De Wolf & Foto’s Debby Termonia

“Als je ziet hoe onze schoenen gemaakt worden, zul je nooit meer zeggen dat ze duur zijn”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content