De tien meest memorabele samenwerkingen tussen mode en muziek

‘Fashion and music are the same, because music expresses its period too’, zei mode-icoon Karl Lagerfeld ooit.

In de jaren ’60 kon men zich in de verste verte nog niet voorstellen dat de exclusieve wereld van de haute couture de klederdracht van de “rebelse antisysteemhippies” zou overnemen. Maar nog geen tien jaar later groeiden muzikale subculturen als punk en grunge uit tot een van de grootste inspiratiebronnen van modeontwerpers. Sindsdien zijn de muziek- en modewereld onlosmakelijk verbonden met elkaar, gaande van muziekgroepen die soundtracks voor talloze modeshows leveren tot artiesten die functioneren als campagnegezicht of muze. We geven je enkele van de meest memorabele muziek- en modesamenwerkingen.

Daft Punk x Saint Laurent Paris Sinds hij werd benoemd tot creatief directeur van het befaamde Parijse modehuis Yves Saint Laurent, heeft ontwerper Hedi Slimane voor heel wat opschudding gezorgd in de modewereld. Door onder meer de naam van het merk te veranderen naar Saint Laurent Paris haalde hij heel wat mensen uit het modewereldje op de hals. Wel oogstte hij een en al lof met zijn samenwerking met het Franse house- en electroduo Daft Punk, dat exclusief de soundtrack mixte voor de modeshow waar de lentecollectie van 2013 getoond werd. Zelfs de grootste Slimane-haters hielden voor even hun mond.

Blondie x Marc Jacobs

Als je dan toch goed bevriend bent met Blondiezangeres Debbie Harry, waarom haar dan geen duwtje in de rug geven door een Blondie pop-up store op te starten om haar nieuwe plaat te promoten? Zo moet Marc Jacobs gedacht hebben toen hij in 2011 zijn winkel op Bleecker Street in New York omtoverde in een Blondie-imperium, waar onder meer boeken en exclusieve Blondie T-shirts verkrijgbaar waren. Jacobs heeft nota bene nog een heel resem andere muzikale vrienden, waaronder zangeres M.I.A., die in 2008 het gezicht was van zijn lente/zomercollectie, en de noise-rockband Sonic Youth. In hun videoclip ‘Sugar Kane’, die zich afspeelt op een modeshow waar een grunge geïnspireerde collectie van Jacobs te zien is, komt de toen nog langharige modeontwerper regelmatig in beeld. Dat die kledinglijn uiteindelijk tot zijn ontslag bij het Amerikaanse sportlabel Perry Ellis heeft geleid, maakt de video tot een iconisch moment.

Rihanna x River Island Het moest er ooit van komen dat stijlkameleon RiRi haar eerste stappen in de modewereld zou zetten, en modemerk River Island was de uitverkorene. De collectie veroorzaakte een ware stormloop op de winkels waar Rihanna’s ontwerpen te koop waren, en zeker is dat River Island sindsdien heel wat naambekendheid rijker is. En dat is niet alles: de New Yorkse winkel Open Ceremony lanceerde in maart ‘RIHtrospective’, een expositie waar Rihanna’s zeven meest iconische outfits tentoongesteld werden.

Sex Pistols x Vivienne Westwood Punk is dit seizoen volledig terug als grote inspiratiebron voor modeontwerpers, dus is het niet oninteressant om de band tussen punkband Sex Pistols en modeontwerpster Vivienne Westwood nog eens boven te halen. In de jaren ’70 waren de Pistols kind aan huis bij SEX, de fameuze winkel op King’s Road en tevens het epicentrum voor punkers. Wijlen Malcolm McLaren, eigenaar van SEX en manager van de Pistols, zorgde ervoor dat de bandleden in Westwoods ontwerpen op het toneel verschenen. Zo kreeg de esthetiek van de punk door haar een voedingsbodem, wat haar de bijnaam ‘mother of punk’ opleverde.

Karl Lagerfeld x Chromatics Ondanks zijn bijna tachtigjarige leeftijd heeft Karl Lagerfeld nog steeds een neus voor alles wat jong en toonaangevend is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in 2012 de Amerikaanse synthpopgroep Chromatics uitnodigde om te spelen op de voorstelling van zijn Chanel lentecollectie. Ondanks dat ze al ruim tien jaar meedraaien, worden de Chromatics al enige tijd volop getipt als een groep om in de gaten te houden. In een bombastisch decor van landingsbanen, zonnepanelen en windturbines speelden ze een mix van hun songs, exclusief gemaakt voor de show.

Maison Kitsuné Door tegelijkertijd een modelabel en platenmaatschappij te zijn, is het Franse Kitsuné hét voorbeeld van hoe mode en muziek hand in hand kunnen gaan. Toch lijken de dreunende elektrobeats van Kitsunégetrouwen Boys Noize en Digitalism soms wat te botsen met de eerder wat brave en klassieke kijk op mode, die geïnspireerd is op de preppy kledingstijl van rijke schooljongens.

Amy Winehouse x Fred Perry Wijlen Amy Winehouse blijft voortleven in de mode. Vorig jaar bracht modeontwerper Jean Paul Gaultier in zijn haute coutureshow een ode aan de zangeres door zijn modellen te tooien als haar evenbeelden: kokerrokken en bustiers gecombineerd met torenhoge haartooien en Amy’s kenmerkende brede streep eyeliner. Ook het Britse merk Fred Perry, waarvan Amy een grote fan was, bracht na even twijfelen dan toch kort na haar dood de winter- en lentecollecties uit die Amy had helpen ontwerpen. Die twijfel was blijkbaar onterecht, want de verkoop van de kledinglijn – geïnspireerd op de jaren ’50-stijl – was een daverend succes. Dat is niet slecht, wetende dat de opbrengst integraal naar de Amy Winehouse Foundation ging.

Diplo x Alexander Wang Een liefde voor muziek en een fijne neus voor marketing, het is een vernuftige combinatie die modeontwerper Alexander Wang al enkele succesvolle samenwerkingen met artiesten als Azealia Banks, Die Antwoord en Santigold heeft opgeleverd. Maar zijn meest voordelige vriendschap is die met Diplo. De DJ en producer, die vaak als Wang’s muze wordt omschreven, was in 2011 het gezicht van de T by Alexander Wang-lijn en sindsdien zijn de twee elkaar blijven inspireren. Naar aanleiding van de opening van Wang’s nieuwe flagshipstore in Peking, brachten de twee een video uit met daarin ook rapper A$AP Rocky en acteur Penn Madgley, uitgedost in de toen aankomende herfstcollectie van 2012.

Beth Ditto x Jean Paul GaultierJean Paul Gaultier weet hoe hij zijn shows in de kijker moet zetten. In 2010 deed hij dit niet door voor een doorsnee model te kiezen, maar wel voor de weelderige rondingen van Beth Ditto, zangeres van poprockband Gossip. In 2012 stuurde hij dan weer modellen verkleed als zijn favoriete popiconen van de jaren tachtig (Abba, Annie Lennox, Boy George, David Bowie, George Michael, Grace Jones, Madonna, Michael Jackson en Sade) over de catwalk.

Alexander McQueen x Björk Een van de meest memorabele samenwerkingen in de muziek- en modegeschiedenis kan op de naam van Björk en wijlen Alexander McQueen geschreven worden. De inmiddels ter ziele gegane McQueen, een van de meest gerespecteerde modeontwerpers van de 20e eeuw, regisseerde de videoclip van Björks ‘Alarm Call’ in 1998, waarvan men zegt dat die perfect de eigenaardige karakters van Björk en McQueen weergeeft. Bovendien ontwierp de modepionier de cover voor het album Homogenic, dat door Björk haar ongewone gezangen en mysterieuze orkestrale elementen naar verluidt volledig zijn ding was.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content