De modetrends van 2013: wat draagt u volgend seizoen

© REUTERS

U bent net gewend aan die ellendige kriebel van uw kersttrui of de voorjaarscollecties dienen zich al aan. Knack Weekend schuimde voor u de catwalks af en brengt u als kers op de bûche een overzicht van waar u zich het komende seizoen aan mag verwachten.


Sixtiessfeertje Sixtiesiconen als Twiggy, Françoise Hardy en Jane Birkin kwamen weer tot leven op de catwalk. Verschillende ontwerpers brachten ode aan dit tijdperk door middel van mini-rokjes, vrolijke kleuren en typische motieven die zorgden voor speelse maar ook gesofisticeerde looks
Gezien bij: Marc Jacobs, Moschino, Louis Vuitton, Holly Fulton en Markus Lupfer

Lijnenwerk Of ze zich nu horizontaal, diagonaal, verticaal of in ruitvorm manifesteerden: strepen zijn alomtegenwoordig in de zomercollecties. Ook franjes blijven een hit en kleuren perfect binnen de lijntjes van deze trend.
Gezien bij: Marc Jacobs, Jonathan Saunders, Moschino, Sportmax, Louis Vuitton, Dries Van Noten, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Bottega Veneta en Balmain

Japanologie De Japanse cultuur kreeg de bovenhand in verschillende voorjaarscollecties. We zagen kimono’s en judogi’s, al dan niet opgeleukt met Oosterse bloemen en plantenmotieven samen met rokken en clutches in stevige materialen die zich vormden als origami.
Gezien bij: Prada, Etro, John Galliano, Lanvin, Gareth Pugh, Lanvin en Pucci

Ruchesgeritsel Niet helemaal met de Spaanse slag, maar sommige collecties hadden toch een flinke tik van de flamencomolen gekregen. Ontwerpers gebruikten ruches in lieftallige ontwerpen (Chloé), voor femme fatale (Gucci) of om de gotische sfeer te benadrukken (Givenchy).
Gezien bij Chloé, Gucci, Givenchy, Marc Jacobs en Balenciaga

Metallic Bling
Wie dacht dat enkel kerstballen mochten schitteren houdt deze zomer bij voorzorg de zonnebril permanent op de neus. Glans en glitter zijn dit jaar immers allitererende codewoorden voor de samenstelling van een voorjaarsgarderobe.
Gezien bij: Balmain, Viktor & Rolf, Jonathan Saunders, Burberry, Jean Paul Gaultier, Mary Katrantzou, Fendi, Veronique Branquinho en Salvarore Ferragamo

On-zomers Opvallend veel ontwerpers bekleedden hun modellen met dikke stoffen als tweed, leder en neopreen, in donkerkleurige uitvoeringen zoals donkergroen, grijs en donkerblauw. Niet bijster zomers maar wel een terugkerend fenomeen.
Gezien bij: Prada, Carven, Marni, Haider Ackermann, Salvatore Ferragamo

Vijftig tinten groen Vandaag, maar vooral morgen is groen de kleur die uw kleerkast moet domineren. Pantone riep smaragdgroen uit als de kleur van 2013, maar ontwerpers gebruikten deze zomer alle tinten; van kaki tot flessengroen
Gezien bij: Sportmax, Gucci, Hermès, Chanel, Stella McCartney, Prada, Marni en Jonathan Saunders

Shoppingtips: investeer deze zomer zeker in deze zeven must haves:

1. Een jasjurk. Of is het jurkjas? Er waren tal van referenties naar de trenchcoat (ook een must have), maar niemand bracht het kledingstuk zo puur en afgelijnd als Raf Simons voor Dior.

2. Een witte zonnebril. Liefst een rond model, zoals bij Dries Van Noten, Prada of Moschino.

3. Een donker broekpak. De erfenis van YSL leeft voort, ook nu we het moeten stellen zonder Yves. Onder meer bij Veronique Branquinho, Céline en Lanvin.

4. Een rugdecolleté. De focus verschuift van de boezem naar de rug. Wie liever niet zijn naakte achterkant laat zien, kan ook gaan voor transparante materialen, een print of een grote kap.

5. Een bermuda. Niet altijd flaterend. Oversized heeft ie gelukkig meer weg van een rok. Onze favoriet: de linnen bermuda van Chloé.

6. Gaatjesstoffen. Ook vorige zomer een trend, dus haal uw oud stuk uit de kast of investeer in een nieuw van onder andere Veronique Leroy, Sportmax of Stella McCartney.

7. Geïnspireerd door de sixties vibe die de modewekenbeheerste. Onze favoriet: de klassieker-in-wording van Chanel.


Katrin Swartenbroux & Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content