Christian Dior

Modelegende Christian Dior (°1905- 1957) is de kunstzinnige zoon van een Frans industrieel in Granville. Hij studeert af aan de Ecole des Sciences Politiques en opent een kunstgalerij. Als gevolg van de depressie gaat in 1930 zijn zaak bankroet. De crisis van 1931 ruïneert ook zijn welgestelde familie. Daarop volgt een tijdperk van ellende: hij eet slecht, hij slaapt op de grond in vochtige huizen, krijgt tuberculose, maar met de hulp van vrienden kan hij naar een sanatorium in de bergen. Daarna teelt hij samen met zijn zus groenten in Zuid Frankrijk die hij op de markt verkoopt. In die periode leert hij weven en krijgt hij belangstelling voor modeontwerpen.

In 1935 trekt de straatarme Dior met zijn schetsen naar Parijs om ze te verkopen aan modehuizen en tijdschriften, onder meer aan de Figaro. In 1938 neemt Robert Piquet hem in dienst als assistent, maar als de oorlog uitbreekt gaat Christian onder de wapenen. De laatste oorlogsjaren vinden hij en zijn vriend Pierre Balmain een baan bij Lelong. In 1946 lacht het lot hem toe: hij ontmoet stoffenmiljonair Boussac en weet hem te overtuigen om zijn nieuwe modehuis te financieren.

In februari 1947 (Dior is dan 42) toont hij zijn eerste collectie: de lijn ‘Corolle’ die al snel door de Amerikaanse modepers New Look gedoopt werd. Tegelijk lanceert hij zijn eerste parfum, Miss Dior. De New Look veroorzaakt een schokgolf en de stoffenindustrie kent gouden tijden: sommige jurken vragen 20 m stof! Op slag is Christian Dior wereldberoemd: even bekend als Ghandi, De Gaulle, Churchill en Stalin. Hij staat op de cover van Time Magazine en bij alle grote gebeurtenissen vraagt men zijn mening en commentaar. Hij lanceert achtereenvolgens de H lijn, de A-lijn, de Y-lijn en de prinsessenlijn.

De ster van Dior straalt tien jaar: van de lancering van de New Look tot zijn schielijke dood in 1957. Op 24 oktober overlijdt hij aan een hartaanval tijdens een vermageringskuur in het kuuroord van het Italiaanse Montecatini. De modewereld verkeert in shock: het huis Dior is onthoofd. Zijn 20-jarige assistent Yves Saint Laurent volgt hem op, maar wordt al snel vervangen door Marc Bohan, tot 1989. Dat jaar krijgt het luxeconglomeraat LVHM Dior in handen en stelt Gianfranco Ferrè aan.

Dior blijft een begrip, maar het is toch wachten tot de genialiteit van de Brit John Galliano de naam Dior opnieuw tussen de sterren katapulteert. Een halve eeuw na het debuut van Dior gaat de modepers opnieuw uit haar dak en bestempelt het werk van Galliano als ‘Goddelijke waanzin’. Vandaag staat het merk Dior synoniem voor luxe en welstand. (GT)

www.dior.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content